Els hospitals catalans només tenen avui sang per als pròxims 6 dies, quan el nivell òptim seria per a 10 dies, després d'un estiu en el qual han baixat lleugerament les donacions respecte al mateix període de l'any passat, segons ha informat avui el Banc de Sang.

Les donacions solen baixar a l'estiu pel canvi d'hàbits de la ciutadania, i aquest agost ho han fet en prop d'un 30 % respecte a la mitjana anual, una tendència similar a la d'altres anys; el cas afecta especialment el grup 0 negatiu, del qual només hi ha reserves per als pròxims 4 dies.

Durant els mesos de juliol i agost, 36.001 persones van donar sang, mentre que l'any anterior van ser 37.057, un 2,8 % més.

Gràcies a aquests 36.000 donants "hem pogut garantir que tots els malalts i accidentats hagin tingut sang", ha declarat el coordinador territorial del Banc de Sang, Enrique Contreras.

El repte ara és "augmentar les reserves per assegurar que hi ha sang suficient per a aquest setembre", ja que les necessitats dels hospitals es mantenen i la sang caduca, pel que es necessiten donacions diàries per mantenir els nivells òptims, ha assegurat Contreras.

Al llarg de l'estiu, s'han organitzat més de 450 campanyes a les comarques de Barcelona, on han donat sang 24.902 persones especialment a la costa i en festes majors com les de Granollers (Vallès Oriental), Mataró (Maresme) o Mollet.

Els nivells de donació s'han mantingut pràcticament iguals als del 2015 a la província de Girona a causa especialment de la Marató de Llançà i d'una campanya especial a Figueres; en total s'han fet unes setanta col·lectes amb la participació de gairebé 4.000 persones.

La Costa Daurada, amb campanyes especials a Salou, Cambrils, Cunit i Torredembarra, ha concentrat mig miler de donacions mentre que l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida ha atès més de 1.000 donants en dos mesos.

El Banc de Sang també s'ha desplaçat aquest estiu fins a Andorra, on 256 persones van donar sang en una sola jornada, i a La Franja.

Durant les pròximes setmanes, l'entitat ha programat 300 col·lectes per tot el territori, i ha recordat que també es pot donar sang als 16 hospitals catalans que compten amb centre de donació.