Continua apareixent informació referent al «cas del 3%», aquesta vegada en forma de proves que confirmarien el frau per part de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). En aquesta ocasió han estat investigades les agendes dels extresorers del partit, les quals confirmen i avalen la culpabilitat de la CDC, que dirigia una trama per influir en els concursos públics, així com dirigir les contribucions en forma de comissió d'empresaris cap al partit. Tal com publicava ahir El Mundo, els quaderns d'Andreu Viloca, de l'exdirector general d'infraestructures Josep Antoni Rossell o bé del conseller delegat de la constructora Copisa acrediten que els alts càrrecs del partit mantenien reunions pactades per arreglar els concursos amb l'objectiu d'afavorir les empreses que contribuïen en les donacions.

Aquesta informació s'ha pogut determinar a partir de les agendes de tres dels principals imputats en l'operació Petrum, on la Guàrdia Civil juntament amb la Fiscalia Anticorrupció van poder acreditar per primera vegada documentalment el pagament del 3% denunciant per l'expresident socialista Pasqual Maragall l'any 2005.

A través de la documentació intervinguda, en aquest cas les agendes, a les quals va tenir accés el rotatiu madrileny, es poden distingir dues anotacions que tenen a veure directament amb les operacions denunciades d'almenys un dels exconsellers. Una d'aquestes anotacions pertany a un dels adjudicataris de l'obra pública, que escriu amb la seva pròpia lletra que s'ha «d'elevar a Còrsega» algunes qüestions relacionades amb l'assignació dels contractes. Tal com interpreta la mateixa investigació del diari, aquesta nota es podria referir de manera explícita a l'antiga seu de CDC a Barcelona, situada al carrer de Còrsega des de l'adquisició de la mateixa per l'expresident Jordi Pujol fa gairebé una vintena d'anys.

La segona de les anotacions que entra sota sospita és la de «Consultar amb Pte», la qual podria fer referència a l'abreviatura de la paraula «president» i que es podria referir en aquell moment al mateix Artur Mas, malgrat que el rotatiu reconeix que no està assegurat del tot que sigui aquest el seu significat veritable.

Reunits amb freqüència

Paral·lelament, a les agendes, siguin manuscrites o bé digitals, es poden trobar apuntades desenes de reunions d'empresaris receptors de les adjudicacions amb els Viloca i Rosell, les quals temporalment queden compreses entre durant i després de les adjudicacions de les obres i de les donacions al partit convergent. Amb una freqüència habitual aquestes trobades tenien lloc immediatament després d'una reunió prèvia amb els càrrecs superiors del partit, possiblement en les quals decidien quines empreses s'havien de presentar a concurs i quina havia de ser la composició de la Unió Temporal de les Empreses, més coneguda com a UTE.

Finalment, un altre dels documents que publica el rotatiu en la seva edició d'ahir és un document de la constructora Teyco, propietat de la família Sumarroca, on es va anotar el pagament de les comissions a canvi d'obres públiques el 2009 en cinc municipis: Lloret, Figueres, Sant Celoni, Torredembara i Sant Cugat.