La diputada de la CUP Anna Gabriel va anunciar ahir que la seva formació donarà suport a la qüestió de confiança del president de la Generalitat encara que, en el seu discurs, Puigdemont no es comprometi amb un Referèndum Unilateral d'Independència (RUI). «La qüestió de confiança no arribarà a fonamentar-se en un detall de proposta. Tant de bo si el 28 s'anuncia que hi haurà un referèndum al maig o al juny del 2017. Però si no és així, que pot ser perquè el debat no està tancat a JxSí, podem donar el sí a la qüestió de confiança i després, en el debat de política general i altres espais, acabar de travar com culminar el procés», va manifestar Gabriel en declaracions a Els Matins de TV3. Tot i no posar-ho com a condició, Gabriel defensa el referèndum com el millor instrument democràtic i va posar sobre la taula que el Parlament elabori una llei de referèndums, tot i que aquesta proposta concreta no es va abordar en la reunió amb el president del passat divendres.

Després de la reunió amb ?Puigdemont que va servir per encarrilar les relacions entre el president i la CUP, Gabriel va voler separar el debat al voltant del referèndum de la qüestió de confiança del proper 28 de setembre. I va donar per fet que els 10 diputats cupaires donaran el sí a Puigdemont «per culminar la legislatura amb els objectius amb què es va iniciar». «És un sí a continuar la legislatura perquè no hi ha motius per convocar eleccions», va argumentar la diputada.

Segons Gabriel, la intenció és establir unes «noves bases de coordinació, debat i anàlisi compartit» sent conscients de la «necessària discrepància», és a dir, que hi ha temes en què no hi haurà acord. En aquest sentit, va posar d'exemple els convenis a escoles de l'opus. La diputada va considerar que la ?reunió de divendres amb el president «va anar bé» i va explicar que no es va entrar a negociar, perquè es va tractar d'una primera trobada per fer «diagnosi i autocrítica» sobre com s'ha d'encarar la legislatura. Segons la diputada, en la trobada es va parlar «sense cap tipus de pressió ni contaminació dels entorns». «Vam compartir com concebíem que ha d'acabar la legislatura i vam analitzar el panorama estatal. Política en el millor sentit», va concloure Gabriel. Tot i no posar-ho com a condició, Gabriel va defensar el referèndum, que «l'Estat aboca que sigui unilateral», com l'instrument democràtic més vàlid perquè els ciutadans es puguin expressar de manera vinculant. És la fórmula que, segons Gabriel, permetria interpel·lar també les persones que no són partidàries de la independència de Catalunya. Per tal que no sigui una repetició del procés participatiu del 9-N, la diputada va assenyalar que la diferència és que aquesta vegada no seria una consulta, sinó un referèndum vinculant que veu possible amb «voluntat, determinació i convenciment». I va apuntar que al Parlament hi pot haver una majoria suficient per aprovar una llei de referèndums, tot i que no va entrar en tant detall en la reunió amb Puigdemont.

Segons Gabriel, el president de la Generalitat està «perceptiu a escoltar, atendre i analitzar les oportunitat, els límits i les debilitat de cada proposta». A més, es va mostrar comprensiva davant el fet que Puigdemont no vulgui convocar un referèndum si no hi ha les condicions per poder-ho fer amb les garanties suficients.

Preguntada per la decisió de la mesa de presentar al·legacions al TC per la suspensió de les conclusions del procés, Gabriel va dir que «ha d'arribar el moment en què allò que digui el TC no pot determinar la vida política del país».