El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, participarà aquest diumenge a Salt en l'acte que l'ANC i Òmnium Cultural han organitzat a Salt. Ho ha confirmat ell mateix en un vídeo que ha difós a les xarxes socials, on fa una crida a participar en la manifestació de l'Onze de Setembre per demostrar al món que "tot està a punt" per culminar el procés.

"Jo hi seré, com hi he estat cada any, i us encoratjo a ser-hi, a omplir els carrers de les ubicacions on estem cridats per demostrar que cadascú de nosaltres estem a punt, perquè tot està a punt", ha apuntat en un vídeo que ha penjat en el seu compte personal de Twitter després que hagi transcendit la seva assistència a la cita organitzada per ANC i Òmnium Cultural. Puigdemont ha demanat, a més, manifestar-se "de la catalana manera", és a dir, de forma democràtica, pacífica, participativa i transversal. "No hi sobra ningú, tots hi som convidats", ha afegit.

Puigdemont ha subratllat que aquesta és una Diada "especial" perquè ara toca "donar suport a un procés que aquest país necessita per poder tirar endavant". Ha confirmat la seva assistència i ha demanat als ciutadans que omplin els carrers de forma pacífica i participativa, i sense excloure ningú.

D'aquesta manera, trenca amb la línia marcada per Artur Mas, que mai va acudir als actes de les entitats sobiranistes durant la Diada, alegant que havia de mantenir un "paper institucional".

Fa pocs dies, Puigdemont ja va defensar el seu dret a manifestar-se. En una entrevista a l'agència ACN, va recordar que ell ha participat en totes les mobilitzacions amb motiu de l'Onze de Setembre, també essent alcalde de Girona, i fins i tot ha organitzat trens cap a Barcelona.

Puigdemont va remarcar que el seu rol institucional no és el principal motiu per qüestionar si ha de participar o no en la manifestació organitzada per l'ANC i Òmnium Cultural. A parer seu, un president pot mobilitzar-se, i més quan el motiu de la manifestació coincideix amb l'agenda política del seu Govern. De fet, va subratllar que ell ho fa per diferents motius, per rebutjar un atemptat, per denunciar la violència masclista o el maltractament dels refugiats.

"És un compromís que té una part institucional, però també és personal", va afegir. "La decisió que prendré serà ponderada, consultada i raonada", va dir Puigdemont, que va voler deixar clar que, el Govern en el seu conjunt "se sent molt representat per l'esperit d'aquesta manifestació".

El president de la Generalitat ha comunicat avui mateix la seva intenció de participar en la manifestació de Salt als presidents de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que consideren que la participació de Puigdemont reafirma la transversalitat de la cita. A més preveuen que l'assistència del president provoqui un efecte crida.