Un total de 120.583 alumnes comencen aquest dilluns les classes a les comarques gironines. La xifra és molt similar a l'any passat, quan hi havia un 0,22% més d'alumnes. La baixada de la natalitat ha fet minvar els alumnes d'educació infantil en un 4,5% (la davallada més gran fins ara), mentre que els de secundària han crescut un 1,33%.

A nivell de professorat, la plantilla total serà de 8.361,5 docents. Comparat amb el curs passat, Ensenyament ha creat 51,5 dotacions més. Pel que fa als mòduls prefabricats, aquest curs se n'han posat dinou de nous i set s'han retirat. En total hi haurà 314 barracons repartits en 107 centres. Entre les novetats més destacades del curs, hi ha el tancament de l'escola de Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany), on només hi havia sis alumnes inscrits que s'han repartit en altres escoles del Pla de l'Estany. Per contra, Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà) estrena escola.

Canvis a les aules

Els canvis més significatius es donen a educació infantil, on hi ha la davallada més gran fins ara: d'un 4,5%. Els alumnes de 3 a 6 anys passen de 23.746 a 22.689. En canvi, els alumnes de secundària creixen un 1,33% respecte el curs passat i arriben als 47.968 estudiants. L'increment en el nombre d'alumnes de secundària ha obligat al departament a reforçar la part docent amb 51,5 dotacions més que fa un any i amb un total de 8.361 docents. Això ha fet que el nombre de centres de primària amb una ràtio de 25 alumnes arribi al 98,25% dels centres i que la de secundària, que contempla 30 alumnes per classe, sigui del 93%.

En total, les comarques de Girona tindran un total de 8.361 professors aquest curs.Obres i novetats en els centresAquest dilluns es posa en marxa una nova escola a Sant Antoni de Calonge, la Sínia, que ha costat prop de 4 MEUR. D'altres centres de la demarcació estan en obres o estan a punt de començar-les. És el cas de l'ampliació de l'institut Montsoriu d'Arbúcies que ja està en marxa i s'allargarà uns 15 mesos, segons els càlculs d'Ensenyament. L'escola Montserrat Vayreda de Roses també està en obres des de la primavera i l'objectiu és poder-la inaugurar el curs 2017-2016.

En el cas de l'escola Pirineu de Campdevànol, s'han hagut d'aturar les obres perquè el subsòl del terreny està contaminat i caldrà que l'ajuntament i el departament busquin un nou emplaçament. A l'IES Pla de l'Estany de Banyoles s'han hagut de reordenar els alumnes durant la primera setmana de curs perquè falta instal·lar els mòduls per a les dues noves línies a primer d'ESO que es creen aquest curs.

Tanmateix, el departament assegura que hi ha lloc per a tothom i que les obres s'allargaran només uns dies. Altres projectes iniciats són els d'ampliació de l'IES Brugulat de Banyoles, que es troben en fase de licitació . En el cas de l'escola institut de Sant Joan de les Abadesses -que serà de nova construcció- ja s'ha aprovat l'acord de Govern que permetrà que comencin a executar-se els treballs.

Aquest curs 2016-2017 comença amb una escola menys a la demarcació. La de Sant Miquel de Campmajor ha tancat les portes després que Ensenyament hagi considerat que no era sostenible mantenir-la oberta amb els sis alumnes que tenia. Els estudiants es distribuiran entre les escoles de Cornellà del Terri, Porqueres i Santa Pau.

314 mòduls prefabricats

Aquest curs hi haurà un total de 314 mòduls prefabricats repartits en 107 centres. Ensenyament ha informat que es deixen d'usar set mòduls prefabricats i, per contra, se n'instal·len dinou de nous.

El compromís del departament és de rebaixar el nombre de barracons amb un seguit d'actuacions en els propers anys.Un exemple és la fórmula que es començarà a provar a les escoles Barceló i Matas de Palafrugell i Joan de Margarit de la Bisbal d'Empordà.

Per fer front a l'augment d'estudiants a secundària, es volen aprofitar espais que queden alliberats a les escoles (on els alumnes d'infantil i primària van a la baixa) per tal que s'hi puguin fer classes també d'ESO. Seria una solució transitòria que evitaria haver de posar més barracons als instituts.Des de CCOO, han alertat que la demarcació acumula prop d'un 30% dels barracons que hi ha a Catalunya i ho han qualificat d'"escàndol", alhora que han acusat el departament de falta de previsió.

Així mateix, el sindicat ha lamentat les retallades en els diners que el departament destina a cada alumne. Calculen que des del 2010 s'ha passat d'invertir 4.460 euros per alumne i any als 2.935 euros actuals, és a dir, un 34% menys.

Pla experimental a escoles rurals

Una de les novetats d'aquest any és el pla experimental que ha dissenyat el departament en escoles rurals que acullen nens d'un a tres anys. Fins ara només s'aplicava a les demarcacions de Lleida i Tarragona i aquest any ho faran també quatre centres gironins: l'escola de Cabanes, la Carles Fortuny d'Esponellà, la Santa Fe de Medinyà i la Vallgarriga de Sant Miquel de Fluvià.