El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, plantejarà de nou a l'Estat la celebració d'un referèndum acordat aprofitant el seu discurs amb motiu de la qüestió de confiança que plantejarà el proper 28 de setembre. Ho ha explicat en roda de premsa amb els corresponsals estrangers al Palau de la Generalitat, on també ha situat les properes eleccions, que segons el full de ruta serien constituents, després de la Diada del 2017. De fet, ha apuntat que espera que el proper Onze de Setembre ell ja estigui en funcions perquè els comicis ja estiguin convocats. També ha aprofitat per titllar de "desafortunades" les declaracions del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, i ha constatat que són "feridores per a les víctimes del terrorisme".

Puigdemont ha avançat aquest diumenge que el seu discurs de la qüestió de confiança inclourà una nova petició a l'Estat perquè autoritzi un referèndum a Catalunya. El president realitzarà aquest plantejament tot i que la situació política a Espanya continua bloquejada. No ha volgut parlar, però, de referèndum unilateral, i ha insistit que el full de ruta pactat de moment només preveu eleccions constituents un cop aprovades les lleis de desconnexió.

En aquest sentit, ha remarcat que el Parlament haurà d'haver aprovat les lleis de desconnexió a finals del proper mes de juliol. Serà llavors quan convoqui eleccions constituents, que ha situat després de la Diada del 2017. "Espero que siguem capaços de fer les coses tan bé que jo ja estigui en funcions", ha dit en preguntar-li sobre la l'Onze de Setembre de l'any que ve.

Segons ha dit, si els independentistes guanyen per davant dels que volen mantenir-se com a comunitat autònoma, llavors el resultat "estarà clar" i el nou Parlament treballarà per elaborar una Constitució, que haurà de ser validada en referèndum.

Pel que fa a la seva assistència a la manifestació des de Salt, Puigdemont ha explicat que només hauria descartat la seva participació si no tingués garantit el suport de la CUP en la qüestió de confiança, perquè la seva presència no fos interpretada com una "maniobra".

Sobre les declaracions de García-Margallo, que va comparar un atemptat terrorista amb la independència de Catalunya, Puigdemont ha considerat que aquestes afirmacions estan "fora de lloc" i són "feridores" per a les víctimes del terrorisme. "Ho lamento, perquè el terrorisme és un dels pitjors malsons", ha dit.