Els presidents de l'ANC i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, han reivindicat aquest diumenge que les urnes serveixin per culminar el procés sobiranista. "Només hi ha una única manera de culminar el procés: deixar que parlin les urnes i res millor per fer-ho que un referèndum", ha destacat Sànchez després de fer l'ofrena al monument de Rafael Casanova. L'ANC reclama que el referèndum unilateral d'independència (RUI) s'incorpori al full de ruta independentista. Una opció per la que, de moment, Òmnium no s'ha decantat. "Això va començar a les urnes i acabarà a les urnes. Òmnium sempre és als grans consensos de país", ha subratllat Cuixart. Tots dos han fet una última crida a les mobilitzacions de la tarda, que esperen que siguin tan massives com les dels darrers anys en defensa "de les institucions, del dret a decidir i del dret legítim dels catalans a viure en democràcia".

D'altra banda, Cuixart ha criticat les declaracions "obscenes" que el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, va fer aquest passat dissabte en les que qualificava de més greu la independència de Catalunya que un atac terrorista. "Són declaracions del tot obscenes. Nosaltres tenim clar que, per damunt de tot, el nostre procés és democràtic i participatiu i no entenem com és que encara no han entès que cal posar-se en una taula a negociar amb els legítims representants del poble de Catalunya", ha opinat. Segons el president d'Òmnium, el que hauria de fer el govern espanyol és compartir la informació sobre terrorisme amb els Mossos per tal de combatre'l amb més eficàcia. "No entenem com poden fer aquest tipus de declaracions i cap representant polític espanyol li estigui esmenant la plana", ha insistit.

Les estelades als balcons han estat un altre dels temes comentats durant el matí de la Diada del 2016. "Probablement és veritat que no hi ha tantes banderes als balcons", ha reconegut Sànchez. El president de l'ANC ha avançat que, precisament, l'Assemblea impulsarà una campanya durant les properes setmanes perquè els independentistes tornin a penjar l'estelada al balcó. "Una de les crides que farem serà a tornar a mobilitzar-nos amb un dels elements que ha donat vida al procés, l'estelada, perquè torni a omplir els balcons", ha assenyalat.

Els presidents de l'ANC i d'Òmnium estan convençuts que els carrers tornaran a estar plens durant la tarda de la Diada per denunciar l'actitud de bloqueig del govern espanyol i per instar els polítics catalans a culminar el procés amb celeritat. "Des de la ciutadania hem de donar una resposta digne a la voluntat d'aquest poble de no acceptar mai que un tribunal substitueixi a un polític", ha sentenciat