20 de setembre de 2016
20.09.2016

Unió entra en concurs amb 22,5 milions de deute i 5,8 en actius

El magistrat nomena un administrador i deixa la direcció política en mans de Ramon Espadaler

20.09.2016 | 00:00

El Jutjat Mercantil número 4 de Barcelona ha acceptat la sol·licitud de concurs voluntari de creditors presentada el passat 1 de setembre per Unió Democràtica de Catalunya (UDC), que admet un deute de 22.498.520,97 euros i uns actius de només 5.866.023,02 euros. En una interlocutòria del 13 de setembre, el jutge declara que Unió es troba ja «en situació legal de concurs», després del fracàs de les negociacions que els democratacristians van mantenir fins a finals de juliol amb les entitats bancàries a fi d'assolir un acord que evités aquest desenllaç.
El jutge nomena la consultora Deloitte Advocats com a administració concursal, autoritzada a partir d'ara a accedir a les instal·lacions d'Unió, revisar els seus llibres i comptabilitat que consideri necessàries per gestionar els comptes del partit. La direcció política seguirà anant a càrrec del Comitè de Govern i el seu secretari general, Ramon Espadaler.
Fins ara, la cúpula d'Unió havia reconegut un deute de prop de 19 milions d'euros, amb La Caixa com a principal creditor, però en la interlocutòria s'estima que el passiu del partit puja a prop de 22,5 milions d'euros.
Unió, que segons detalla la interlocutòria disposa actualment d'una plantilla de 16 treballadors -que presten els seus serveis a la seu del partit al carrer Nàpols de Barcelona, encara que hi ha també dos empleats a Lleida i un a Tarragona-, haurà de traslladar una proposta de conveni als creditors.
Si d'aquestes noves negociacions amb la banca Unió no aconsegueix arrencar un acord per a la devolució d'almenys una part del deute en un període de temps determinat -i amb una quitança que l'eximeixi d'haver de pagar una porció significativa dels diners que deu-, el procés podria acabar en la liquidació del partit.
La interlocutòria recorda a Unió el seu «deure de col·laboració i informació» al llarg d'aquest concurs de creditors, cosa que inclou el «deure» dels seus representants de «comparèixer davant el jutjat i davant l'administració les vegades que siguin requerits», una obligació que «s'estén als càrrecs de la societat deutora que ho haguessin estat en els dos anys anteriors a la declaració de concurs».
El jutge fa també una crida als creditors a posar en coneixement de l'administració concursal, en el termini d'un mes, l'existència dels seus crèdits a Unió. També es comunica a Deloitte que disposa de dos mesos per elaborar l'informe corresponent al procés concursal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema