21 de setembre de 2016
21.09.2016

Campanya per posar el rètol «País Català» a l'Alta Cerdanya

Estavar, municipi francès veí de Llívia, lidera la defensa per una denomincació catalana de la nova regió

21.09.2016 | 00:00
El nou rètol de «País Català» que proposen posar els municipis afins.

L'Alta Cerdanya més catalanista ha fet un pas més per defensar que el nom de la nova regió administrativa de l'Estat francès inclogui el terme català en comptes o de manera complementària al d'occità. L'Ajuntament d'Estavar ha obert una campanya per fer visible aquesta postura política i cultural a l'entrada dels municipis instal·lant-hi a l'entrada el rètol de «País Català». En les pròximes setmanes s'hi podrien sumar altres municipis.
Estavar ha estat el primer Ajuntament de l'Alta Cerdanya que s'ha posicionat radicalment a favor de conservar la denominació catalana al nom de la nova regió gràcies a l'empenta del seu alcalde i dinamitzador cultural cerdà, Laurent Leygue. El batlle és un dels impulsors de la tasca de l'Institut d'Estudis Ceretans a l'Alta Cerdanya i els últims anys s'ha erigit com un dels principals valedors de la cultura local i nacional davant la piconadora política de l'Estat. En aquest sentit, Leygue ha remarcat a peu de rètol que la seva instal·lació respon a l'objectiu de remarcar «una veritat geogràfica, històrica, cultural, lingüística i política». La col·locació del rètol s'ha fet després d'un debat i aprovació per part del Consell Municipal. L'alcalde s'ha mostrat confiat que altres municipis de la Cerdanya i el Capcir facin el mateix i ha apuntat que potser alguns estan a punt de fer-ho perquè els seus rètols han tardat dos mesos a arribar.

Suport a les xarxes
La decisió presa per l'Ajuntament d'Estavar ha desperat molt inte?rès a les xarxes socials que acompanyen l'actualitat política a l'Alta Cerdanya, però també per part d'internautes del costat sud de la frontera estatal. En aquest debat es barreja el sentiment catalanista sobiranista imperant a la Baixa Cerdanya i el majoritàriament cultural dominant al costat nord. En aquest debat, la pràctica totalitat dels partits nord-cerdans, excepte el Front Nacional, defensen el nom català per a la nova regió.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook