L'eurodiputat d'ERC Ernest Maragall va avisar ahir el Partit Demòcrata Català (PDC) que el seu germà, l'expresident Pasqual Maragall, ja va inscriure el «Partit Català d'Europa» en el registre de partits, cosa que podria generar un altre conflicte amb el nou nom de la formació d'Artur Mas. En concret, l'antiga CDC ha modificat la denominació de la nova formació que va fundar al juliol i ha demanat ser inscrita en el registre de partits del Ministeri de l'Interior com a «Partit Demòcrata Europeu Català», amb la qual cosa només afegeix la paraula «europeu», una fórmula amb la qual confia superar els problemes per registrar-se.

Però l'eurodiputat d'ERC i dirigent de Moviment d'Esquerres (MES), va advertir ahir a través deTwitter que precisament el 1998 el seu germà va registrar «Partit Català d'Europa», i va assegurar que és una cosa que estan disposats a «fer valer» si és necessari.

Sigui com sigui, l'antiga Convergència confia que, afegint la denominació europea, no tindrà problemes al registre de partits però, per si de cas, ha demanat als associats que iniciïn els tràmits per registrar altres noms. El coordinador organitzatiu, David Bonvehí, va explicar que hi ha «més de 5 propostes» de noms sobre la taula, entre elles la de Partit Nacional Català, un dels noms finalistes en el congrés fundacional. Bonvehí també va dir que no posaran problemes amb el preàmbul, que Interior ja va advertir que podia contravenir la llei de partits.

«No hem modificat cap frase ni paraula del preàmbul. Només li hem dit (al Ministeri) que no l'inscrigui si no vol i només inscrigui l'articulat», va destacar. El projecte independentista «sense renunciar a les vies unilaterals» no agrada al govern espanyol. En un comunicat anterior, el PDC va explicar que la setmana passada va contestar el requeriment del Ministeri insistint en la seva voluntat d'inscriure's amb el nom que havien votat els seus associats. «L'executiva manté que el partit s'ha de dir PDC, com vam decidir en el congrés fundacional. Hi tenim tot el dret i el registre de partits només hauria de comprovar que no hi ha un partit amb el mateix nom. I com que no hi és, inscriure'l», va dir.

Ara bé, també es proposa la denominació de Partit Demòcrata Europeu Català, que si fos acceptat pel Ministeri, després hauria de sotmetre's a votació dels associats. Les sigles serien PDECat i la militància es posicionaria de forma telemàtica. Com a pla B, s'han inscrit alhora en el registre de partits una sèrie de denominacions alternatives, només per si de cas el Ministeri també rebutgés la contraproposta feta per l'antiga CDC. Una d'aquestes denominacions alternatives és la de Partit Nacional Català, tot i que Bonvehí va explicar que n'hi ha «més de 5».