Societat Civil Catalana va afirmar ahir que, segons els paràmetres internacionals de densitat en grans concentracions, la xifra d'assistents a la manifestació de la Diadadonada pels organitzadors i la Guàrdia Urbana és «impossible» i hagués causat una «catàstrofe» humana. El vicepresident de SCC, Joaquim Coll, va presentar l'estudi que van realitzar per comptabilitzar els assistents a les cinc manifestacions convocades per l'ANC i "mnium i que SCC situa en 292.000 participants:?140.000 a Barcelona; 65.000, a Tarragona; 28.000, a Lleida; 47.000, a Salt; i 12.000, a Berga, uns càlculs lluny de les 800.000 persones en total que van estimar autoritats locals.

Coll va reconèixer que fins i tot les menys de 300.000 persones que calcula l'entitat és «molta gent» i és «evident que l'independentisme ha aconseguit mobilitzacions molt considerables». «Mai en la història europea s'ha manifestat tanta gent, és cert, però cal denunciar que l'independentisme ha intentat confondre la societat fent creure que tenen una majoria social que no tenen i fent passar la part pel tot», va criticar. Coll va estar acompanyat per Felipe Moreno, membre de l'Observatori Electoral de Catalunya, i per l'investigador Albert Satorra, responsable científic de l'estudi. A

Així, va explicar Moreno, SCC va utilitzar el mètode «superfície per densitat» i, mitjançant el servei de càlcul automàtic de superfícies de l'Institut Cartogràfic de Catalunya en funció d'informacions obtingudes de la retransmissió de TV3, es van assignar uns metres quadrats a la manifestació.

Però Moreno va advertir que aquests paràmetres internacionals assenyalen que, a partir de tres persones per metre quadrat, s'accentua el «risc de perill» per l'escassetat de mobilitat, i que la xifra oficial de 540.000 assistents a Barcelona hagués suposat «set persones per metre quadrat». «La Diada hagués estat notícia per un desastre catastròfic. Són xifres físicament impossibles», va dir. Els càlculs de l'estudi de SCC indiquen que la densitat mitjana va ser de 2,3 persones per metre quadrat, oscil·lant entre 2,5 en els punts màxims i d'1,5 o inferior en «molts dels trams» de la concentració.

Imatges enviades a Florida

Unes estimacions que es van complementar enviant fins a 30 imatges aèries de Barcelona a les cinc de la tarda -extretes dels plans des de l'helicòpter de TV3- al Centre de Processament de Visionat per Ordinador de la Universitat Central de Florida, que va xifrar en 143.000 persones el màxim d'assistents i en 96.000 el mínim.