Els Mossos d´Esquadra han detectat en només tres dies 14 casos falsos de segrestos virtuals a Badalona, tot i que només sis han estat denunciats. En tots els casos, s´ha seguit el mateix ´modus operandi´: un home es posa en contacte amb la víctima i d´una manera molt agressiva els menteix assegurant que han segrestat el seu fill. Per donar versemblança a l´amenaça utilitzen un menor que simula ser la persona segrestada que demana ajuda cridant i plorant i la condició que posen per al seu alliberament és que la família faci un ingrés en un compte bancari determinat. Les trucades es fan a telèfons fixes i les quantitats reclamades oscil·len entre 5.000 i 10.000 euros, tot i que accepten imports menors perquè la víctima pugui aconseguir els diners en poca estona. En tot el 2016, s´han produït 55 segrestos virtuals a Catalunya.

En cap d´aquestes fasos segrestos denunciats en tres dies, les víctimes han arribat a pagar, ja que en alguns casos no es va donar veracitat a l´amenaça, i en d´altres perquè les víctimes van fer trucades de verificació des del seu mòbil, ja sigui als Mossos o bé als seus fills teòricament segrestats i que es trobaven bé.

Els autors d´aquesta tipologia delictiva acostumen a simular el segrest de menors ja que busquen crear un clima de pànic i confusió en la víctima que l´obligui a actuar de manera ràpida amb el temor del que eventualment els pugui passar als seus familiars. Els delinqüents demanen que es realitzi el dipòsit a través d´una empresa especialitzada en enviaments urgents de diners o a través d'Internet.

Davant d´aquests fets que generen alarma els Mossos d´Esquadra demanen a les víctimes que mantinguin la calma i que truquin al 112. És important que no es faciliti cap dada personal a l´extorsionador i, si és possible, que es gravi la conversa telefònica ja que pot ser útil perquè els investigadors puguin identificar els delinqüents.

En el decurs de l´any 2016 s´han produït a Catalunya 55 segrestos virtuals i s´han imputat vuit persones a Xile fruit de les gestions dels Mossos d´Esquadra i d´altres cossos policials de l´Estat espanyol. En els darrers mesos hi ha hagut una evolució en la sistemàtica a l´hora de realitzar les trucades per part dels suposats segrestadors, que han utilitzat tècniques més agressives. Aquest fet s´ha traduït en amenaces amb un caràcter més intimidatori pel que fa a les conseqüències per al familiar en cas que la víctima no faci el dipòsit al compte bancari com l´extirpació d´òrgans o el contagi de malalties infeccioses com el VIH.