El Govern va aprovar ahir el Pla Estratègic de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments 2017-2022 amb el qual renovarà equipaments i actualitzarà les plantilles dels Bombers, amb una previsió estimada global de 207 milions d'euros.

Després de la reunió setmanal del Consell Executiu, el conseller d'Interior, Jordi Jané, va presentar els detalls d'aquest pla, amb una estimació de 207.178.059 euros. Aquest, preveu potenciar la prestació dels serveis dels Bombers de la Generalitat i adaptar-los a les necessitats de la societat actual i s'estructura en 5 eixos: recursos humans; renovació i adquisició de vehicles; renovació i manteniment de materials; renovació i manteniment de vestidor, i inversió d'infraestructures. Un pla «sense precedents» que s'ha redactat, segons va dir Jané, a partir de l'opinió del mateix cos de bombers.

Segons Jané, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments (DGPEIS) ha fet una anàlisi quantitativa i transversal, així com un estudi curós de la situació en la qual es troba el cos de Bombers. L'objectiu, va dir, és «actualitzar el cos de Bombers, potenciant la seva operativitat, i recuperar la inversió perduda».

Quant als recursos humans, s'ha identificat les necessitats que, centrades en el cos de Bombers, representen una carència estructural actual de 247 efectius i una carència futura (a causa de les jubilacions previstes) de 684 efectius, fins a 2022. D'igual manera, aquesta carència imminent d'efectius també succeeix en altres àrees del Cos, com en els comandaments, ja que per poder cobrir les posicions de guàrdia són necessàries 7 places d'inspectors i 18 de subinspectors, va indicar.

El pla també ha identificat un envelliment del parc mòbil i un dèficit de vehicles, i es veu necessària la renovació de 247 vehicles de propietat de més de 20 anys d'antiguitat i la incorporació de 85 vehicles tot terrenys nous. La renovació representa la substitució d'uns 41 vehicles anuals.

Segons Jané, l'anàlisi realitzada ha detectat tot aquell material imprescindible per a la realització dels serveis del cos de Bombers i proposa la renovació de tot aquell material operatiu que pugui quedar obsolet. També es preveu la incorporació dels materials necessaris per a la correcta prestació del servei i la planificació d'adquisició de tot el material operatiu fungible.

El pla preveu la renovació i incorporació d'Equips de Respiració Autònoma (ERA), d'equips d'excarceració, de material divers, com explosímetres, càmeres tèrmiques, mànegues, escumogen o sepiolita, entre d'altres. Quant al vestidor, el Pla proposa la substitució de la totalitat del vestidor operatiu que permeti garantir la seva traçabilitat, neteja i descontaminació.

Sobre els 73 parcs de bombers funcionaris i 77 de voluntaris, la majoria tenen una antiguitat d'entre 15 i 20 anys, per la qual cosa requereixen inversions tant en infraestructures com en material.