El Govern va nomenar ahir Eduard Vilà nou director de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), després de la renúncia el passat 12 de setembre de Teresa Ribas com a responsable d'aquest organisme i una setmana després que Olga Tomàs, la persona proposada per substituir-la, també renunciés pels recels de la CUP. Vilà ocupava fins ara el càrrec d'adjunt a la direcció de l'ATC i va entrar a formar part de la Generalitat el 1992, en ingressar en la delegació de Barcelona de la direcció general de tributs.

En el si de l'ATC, ha exercit com a cap de la inspecció de serveis i també com a cap del servei de gestió tributària.Nascut a Barcelona el 1965, Vilà és funcionari del cos superior de l'administració de la Generalitat i funcionari del cos superior d'inspecció i tècnica tributària, i ha desenvolupat la seva carrera professional a l'àrea tributària.

Amb el nomenament d'aquest nou director, el Govern intenta tancar així la crisi oberta a la cúpula de l'ATC. El passat 19 de desembre Olga Tomàs, la persona proposada pel departament d'Economia per substituir Teresa Ribas com a directora de l'Agència Tributària de Catalunya, va fer marxa enrere i va renunciar a dirigir l'organisme. La CUP va relacionar a Tomàs amb la trama de les ITV, i poc després va transcendir també que Tomàs està imputada per prevaricació i malversació en una derivada del cas ITV per contractar presumptament a dit a un dirigent de Convergència (CDC) quan era directora de Serveis del Departament d'Empresa.

El 14 de setembre, durant la compareixença del secretari d'Hisenda del Govern, Lluís Salvadó, davant el Parlament, la diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant va demanar a Salvadó que la designació de la direcció de l'ATC fos «transparent» i «pública».

D'altra banda, Teresa Ribas, que portava dos anys i mig al capdavant de l'ATC, deixarà la direcció de l'ATC a final d'aquest mes per incorporar-se com a gerent de l'Institut Municipal d'Hisenda.

L'ATC afronta el repte de liderar una fase d'expansió que l'ha de portar a augmentar el seu nombre de seus de 4 a 19, a assumir de manera directa les competències pròpies en matèria de recaptació executiva o bé la gestió de la totalitat dels impostos cedits. L'ATC és una de les denominades «estructures d'Estat» que impulsa el Govern català, que preveu que aquest organisme passi de les 350 a les 800 persones a final de 2017.