El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat avui la seva voluntat de convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya, amb o sense l'aval de l'Estat, per a la segona quinzena de setembre i ha subratllat que no hi ha més alternativa per culminar el procés: "O referèndum o referèndum".

Durant gairebé una hora, Puigdemont ha intervingut davant l'hemicicle del Parlament, en la primera jornada del debat de la qüestió de confiança, abans que demà els grups parlamentaris es pronunciïn en una votació en la qual el president té a priori garantida la seva victòria, amb el suport dels 62 diputats de Junts pel Sí (JxSí) i els 10 de la CUP.

Puigdemont ha defensat el "referèndum acordat" amb l'Estat com la solució idònia i ha mostrat tota la seva "disposició a col·laborar lleialment amb un Govern espanyol que vulgui col·laborar lleialment amb un Govern català" que té intenció de convocar un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Si hi ha un Govern a Espanya disposat a seure a parlar, ha garantit la seva predisposició a negociar els detalls d'aquesta consulta: la pregunta, la data, els quòrums necessaris per considerar-la vàlida i la moratòria fins a un nou referèndum.

Però ha deixat clar que, si bé la seva mà estesa per acordar un referèndum amb l'Estat "no caduca", tampoc no "paralitza" el procés sobiranista i ha subratllat que a final de juliol de 2017 el Parlament ja haurà aprovat les estructures d'Estat bàsiques i Catalunya estarà "preparada per poder-se desconnectar amb plenes garanties" de l 'Estat.

"Perseguirem l'acord fins a l'últim dia", ha assegurat Puigdemont, "però si arribem al final de la legislatura i no hi ha hagut resposta positiva" per part de l'Estat, "estarem preparats i a punt per pujar l'últim esglaó abans de proclamar de manera efectiva la independència".

El pla de Puigdemont passa per encarregar al vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, per ultimar l'"arquitectura" d'aquest referèndum, que ha d'organitzar el departament que lidera el conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva.