El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va demanar ahir a la CUP que no li doni suport en la qüestió de confiança aquesta setmana si després no pensa aprovar els pressupostos. «Aconsello que qui no tingui intenció d'aprovar els pressupostos millor estalviem temps i no m'atorgui la confiança. No hi ha confiança sense pressupost», va apuntar en el seu discurs al Parlament en la primera jornada de la qüestió de confiança.

Puigdemont va proposar als anticapitalistes iniciar una «cadena de confiances» que arribi finalment fins a la independència, incloent totes les etapes del full de ruta, també els pressupostos. Una cadena de confiances, va continuar, «que involucri tothom, que no exclogui ningú i que no prescindeixi de ningú».

Puigdemont va començar el seu discurs fent èmfasi en l'excepcionalitat del moment, ja que cap president de la Generalitat s'ha sotmès a una qüestió de confiança, però també va voler recordar que si ara es produeix aquesta votació és perquè la CUP va trencar el compromís d'estabilitat només cinc mesos després d'adquirir-lo, quan va rebutjar la tramitació dels pressupostos de 2016 i això va provocar un govern «inviable».

En aquest sentit, i sabent que la CUP ja havia avançat el seu vot afirmatiu ?-que tindrà lloc avui- en la qüestió de confiança, va demanar als anticapitalistes que no li donin suport aquesta setmana si després no pensen fer-ho en cada etapa del camí, incloent-hi els pressupostos. «No hi tornarà a haver cap més debat com el d'avui: o s'aproven els pressupostos i podem encarar el tram final de legislatura o faré ús de la meva potestat per convocar eleccions», va advertir.

D'aquesta manera, el president va proposar al seu soci iniciar una «cadena de confiances» que no s'acabi amb la votació d'aquest dijous, sinó que «continuï fins que Catalunya esdevingui un estat independent de ple dret», va afegir. «Més que proposar-los que em facin confiança, els proposaria que ens fem confiança en una cadena de confiances que inclogui tothom, que no exclogui ningú», va dir Puigdemont a tota la cambra.

Reforçar la confiança

A parer seu, cal que tothom s'esforci per reforçar aquesta confiança, també ell mateix, que es va comprometre a «treballar amb més complicitat i coordinació major» amb els grups que li donin suport en la votació d'aquest dijous.

Puigdemont, doncs, va demanar a tots els partits que acceptin el resultat de la votació d'aquesta qüestió de confiança, amb tot el que això implica, perquè «cap decisió, ni una ni l'altra, no té més o menys legitimitat». «Vinc a sol·licitar la confiança disposat a assumir les conseqüències de la decisió del Parlament», va remarcar el president, que va reclamar a tothom que assumeixi aquestes conseqüències i sigui «coherent» amb el que el Parlament acabi decidint en qualsevol dels escenaris.