La CUP és «optimista» i està «en millor predisposició» ara, de cara als pressupostos del 2017, que en l'anterior negociació de pressupostos al juny passat, quan va mantenir l'esmena a la totalitat. Així ho va assegurar la seva portaveu parlamentària, Anna Gabriel, en una entrevista ahir a Catalunya Ràdio. «Si tenim uns pressupostos que posen les bases per fer efectiu el referèndum i ens encaminen cap a una situació democràtica , estem en millor predisposició» perquè fins ara no veien cap camí al full de ruta ni que els números «desbordessin» el marc autonòmic ni esmercessin prou esforços en polítiques socials. Gabriel, que va situar el debat de pressupostos a mitjans de novembre, entén de «sentit comú» que els números incloguin una partida pel referèndum i una per a la primera fase del procés constituent. I en aquest sentit va assegurar que «han començat» a treballar amb Junts pel Sí sobre «la carcassa» dels nous pressupostos. «No tenim un apriorisme per no aprovar-los», va insistir.

Per la seva part, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va tornar a apel·lar a Catalunya Sí que es pot (CSQP) perquè doni suport als pressupostos de la Generalitat. «El que sobta és que el Parlament vulgui tirar endavant els pressupostos més socials de la història de Catalunya i ells no estiguin en això», va lamentar.

Durant la visita que va dur a terme a la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, Rufián va defensar que ERC segueix defensant el mateix que fa uns mesos per tal que «el país sigui el màxim ple possible» i, per a això, va considerar «imprescindible» que els pressupostos «siguin el més socials possibles, tan o més que els presentats fa uns mesos per Junts pel Sí».

El republicà va defensar que els comptes «han de ser fruit d'una negociació lògica» i , en aquest sentit, va reconèixer que «JxSí ha d'entendre que no té majoria suficient, i la CUP ha de ser conscient que s'ha de fer entre tots o no es fa». En aquest sentit es va mostrar convençut que els cupaires «ajudaran» ja que «són conscients que el seu suport és imprescindible» i va tornar a apel·lar al suport de CSQP als nous pressupostos.