El macrojudici per l'espoliació del Palau de la Música se celebrarà entre els pròxims 1 de març i 27 de juny, en 55 sessions que tindran lloc a l'auditori de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, gairebé vuit anys després de destapar-se l'escàndol. La Fiscalia i els advocats de les acusacions i les defenses van fixar ahir les dates de celebració del judici contra els exresponsables del Palau de la Música Fèlix Millet i Jordi Montull, en una sessió convocada per la secció desena de l'Audiència de Barcelona per establir el calendari del procés.

La previsió inicial de l'Audiència de Barcelona era celebrar el judici entre gener i abril, però en la posada en comú s'ha constatat la incompatibilitat de les agendes dels advocats, que tenien altres vistes orals ja assenyalades, cosa que ha obligat a endarrerir tres mesos l'inici del procés. De fet, la llei estableix preferència per als judicis que han estat assenyalats anteriorment i no preveu cap tracte especial per a les anomenades "macrocauses" o processos complexos.

Al llarg de les 55 sessions, desfilaran davant el tribunal no només els 16 acusats per l'espoliació del Palau de la Música, sinó també 133 testimonis del saqueig i 23 pèrits més que van analitzar la magnitud del desviament. El cas de l'espoliació del Palau de la Música, que ha comportat l'embargament d'una quinzena de seus de CDC per cobrar presumptament comissions de la constructora Ferrovial a través de l'entitat, arribarà a judici gairebé vuit anys després d'esclatar l'escàndol de l'espoliació, que al juliol de 2009 va comportar el registre de l'edifici modernista.

L'enjudiciament del cas -investigat per cinc jutges diferents que s'han succeït al capdavant del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona- ha correspost, per repartiment, a la secció desena de l'Audiència, que ha designat com a ponent de la sentència al magistrat Julio Hernández Pascual.

Atesa la quantitat de parts personades, amb una trentena de fiscals i advocats mobilitzats, el judici se celebrarà a l'auditori de la Ciutat de la Justícia, en comptes de fer-se al Palau de Justícia, on té la seva seu l'Audiència, per la necessitat de disposar d'una sala amb prou capacitat. En total, la causa del Palau de la Música, que la secció desena de Barcelona va rebre el passat 2 de setembre, consta de 65 caixes amb 102 volums que, en total, acumulen 60.724 folis, als quals cal sumar els corresponents a les peces separades de situació dels encausats.

La Fiscalia demana 27 anys i mig de presó per a Fèlix Millet i Jordi Montull per l'espoliació del Palau de la Música, i set i mig més per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, pel seu paper clau en el presumpte pagament de comissions il·lícites de la constructora Ferrovial a la formació nacionalista.

En el seu escrit de qualificació, el fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled acusa Millet i la seva mà dreta Montull dels delictes de malversació de cabals, falsedat documental, apropiació indeguda i contra la Hisenda Pública, entre d'altres, i demana també una condemna de 26 anys de presó per a l'exdirectora financera de l'entitat, Gemma Montull. Pel presumpte entramat per al pagament de comissions il·lícites a CDC, acusa de tràfic d'influències i blanqueig de capitals l'extresorer Daniel Osàcar, a l'hora que planteja el decomís de 6,6 milions a la formació nacionalista per les sumes que suposadament va rebre de Ferrovial a canvi de l'adjudicació d'obra pública en els governs de Jordi Pujol.

A més, reclama multes de 20 milions a Osàcar i als exresponsables del Palau pel blanqueig de capitals perpetrat mitjançant la trama de comissions il·lícites, i de 10 milions per als directius de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, els quals afronten una condemna de quatre anys i mig de presó.

Abans d'arribar a judici pel cas del saqueig del Palau, Millet i Montull van ser jutjats per l'Audiència de Barcelona i condemnats a un any de presó per presumpte tràfic d'influències en la tramitació urbanística d'un hotel de luxe al costat de l'edifici modernista, encara que tots dos van ser absolts el mes de juny passat pel Suprem.