04 de octubre de 2016
04.10.2016
Diari de Girona

El TC estudia negar a Catalunya les competències per prohibir els toros

La Generalitat preveu deixar sense "efectes pràctics" un possible veto del Constitucional

04.10.2016 | 18:05
Imatge d'arxiu d'una cursa de braus

El Tribunal Constitucional (TC) debatrà en el ple que comença avui una proposta de sentència que estableix que la prohibició de la Generalitat catalana de les curses de braus va envair competències estatals, tal com defensava el recurs que el Grup Popular al Senat va plantejar el 2010.

La ponent de la sentència, la magistrada Encarnación Roca, la portarà al seu debat al ple que es desenvoluparà entre avui i dijous i, si com tot sembla indicar, recull el suport de la majoria dels magistrats, el veredicte serà dictat en aquests dies.

Segons el recurs -avalat per 50 senadors-, la prohibició catalana va vulnerar la Constitució perquè anava més enllà del que li permetia el decret de transferències a les comunitats autònomes en matèria d'espectacles. El decret permetia a les CCAA la regulació dels mateixos, però no la capacitat de prohibir-los.

El recurs es basava també en el principi constitucional no escrit de la unitat de l'ordre econòmic nacional, que estaria contravingut per la decisió del Parlament de Catalunya.

"L'activitat taurina constitueix un mercat econòmic propi, de producció de béns i serveis, que es configura com un sector econòmic de primera magnitud (...) i és evident que una norma prohibitiva és un element distorsionador i desequilibrant del mercat, que afecta d'altres territoris i interessos diversos", argumentava el recurs que podria acceptar el TC. 

La Generalitat reacciona: Deixarà sense "efectes pràctics" un possible veto

Després de la reunió d'avui del Govern, la consellera de Presidència, Neus Munté, ha advertit que, si el TC acabés revocant la prohibició dels toros, l'executiu català "immediatament" es posaria a treballar per "impedir que aquesta sentència tingués cap efecte pràctic".

Munté ha fet una analogia amb la suspensió per part del TC de la llei catalana d'emergència en qüestió d'habitatge, una suspensió que la Generalitat es proposa esquivar amb un nou projecte de llei aprovat avui i que recupera nombrosos preceptes de la norma impugnada.

"Acatarem la decisió que va prendre al seu moment el Parlament", ha recalcat Munté, que ha promès que el Govern serà "molt ferm" en la seva resposta a una hipotètica decisió del TC en contra de la prohibició de les curses de braus.

"No volem un país on es mati i es faci patir els animals", ha afegit

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit