09 de octubre de 2016
09.10.2016

Puigdemont demana als ajuntaments que estiguin al costat del referèndum

El president de la Generalitat crida a no abaixar la guàrdia davant les "involucions i amenaces" de l'Estat

09.10.2016 | 00:00
Carles Puigdemont intervenint en la cloenda de l'assemblea de l'ACM.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va demanar ahir als ajuntaments que segueixin al costat del procés i defensin el referèndum davant les "involucions" i "amenaces" de l'Estat. "Avui cops d'estat militars no n'hi ha, però encara continuem tenint involucions que amenacen allò que ja era clarament una amenaça directa a l'arquitectura institucional que s'estava construint. Avui tenim d'altres, i des del món local i les institucions hem d'estar amatents i no abaixar la guàrdia per defensar els valors fundacionals de qualsevol societat democràtica", va apuntar el cap de l'executiu català en la cloenda de la XVIII Assemblea de l'Associació Catalana de Municipis (ACM).
Puigdemont va aprofitar aquest marc per avisar els consistoris que serà necessària la seva participació per defensar el dret a decidir en els propers temps, "que seran intensos".
"Us encoratjo a acompanyar-nos en els temps que tenim per davant, que seran intensos", va reclamar Puigdemont per cloure la XVIII Assemblea de l'ACM. El president va demanat als alcaldes que continuïn mostrant el seu suport al procés "perquè quedi clar no només el compromís amb una manera de fer les coses, sinó en el sentit més profund de la defensa del dret a decidir del poble".
Una demanda, va continuar, "que si ha estat tan forta és perquè hi ha hagut la gent, i la gent la institució en què més confia és en l'ajuntament". En aquest sentit, Puigdemont va remarcar que quan els ajuntaments i la gent "s'han posat en marxa junts és quan aquest país s'ha mostrat imparable" i demanar continuar en la mateixa línia. "Mantinguem-nos així, arribem fins al final i fem el país que tots els ciutadans de tots els colors esperen que fem", va concloure.
El president del Govern va advertir dels obstacles que hi haurà al davant, en referència als entrebancs que posi l'Estat. Aprofitant que l'ACM compleix 35 anys i que es va fundar just l'any del cop d'estat, Puigdemont va remarcar que ara ja no hi ha cops d'estat militars, però sí "involucions" i "amenaces directes".
Des del món local i les institucions, ha dit, cal estar sempre "amatents i no abaixar la guàrdia" per defensar els "valors fundacionals de qualsevol societat democràtica".

Agraït per la tasca de l'ACM
El president va donar les gràcies als ajuntaments pel seu suport permanent davant dels embats de l'Estat. "Quan se us ha necessitat sempre hi heu estat, i hi sou ara", va dir, i es va referir a la Llei de règim local, "que vol laminar les competències dels ens locals catalans", però també a la defensa del dret a decidir i del dret a fer-ho "lliurement, de manera pacífica, democràtica i sense exclusions".
També va agrair a l'ACM la tasca que ha fet els últims tres anys, elaborant un document de bases sobre com ha de ser la nova governança local catalana en el marc de la construcció d'un nou estat, d'un nou municipalisme.
Sota el títol "El futur del món local", l'informe és fruit d'un procés de reflexió política, tècnica i intel·lectual. Puigdemont va apostar perquè la república catalana sigui "la república de la proximitat", basant-se molt en el món local, perquè és la millor manera d'arribar als ciutadans.
Precisament, el president de l'entitat municipalista, Miquel Buch, va dir que tot i que hi ha una majoria d'alcaldes que volen un estat independent per a Catalunya, també n'hi ha que no ho veuen així. En tot cas, va assegurar que des de l'ACM ajudaran perquè els catalans puguin decidir, i acataran el resultat que surti de les urnes. Si els ciutadans volen la independèn?cia, el document que ha elaborat l'entitat servirà com a base per saber com ha de ser el municipalisme del país independent, i si no és així, serà útil també per als municipis en el marc de l'estat espanyol. Buch va garantir a Puigdemont que els alcaldes són "molt lleials" a les institucions, però va destacar que sobretot seran "fidels al poble que els ha votat".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook