Un jutge ha donat la raó a la Delegació del Govern a Catalunya i ha prohibit a l'Ajuntament de Badalona obrir avui els seus locals al públic i treballadors, davant el "perjudici irreparable" que suposaria a l'interès general o col·lectiu en la celebració del 12-O. Davant d'això, el consistori badaloní acatarà la resolució del jutge, però els regidors acudiran al consistori per atendre els ciutadans.

En un acte, contra el qual no cap recurs, el titular del jutjat contenciós 14 de Barcelona acorda adoptar les mesures sol·licitades per la Delegació del Govern i, en conseqüència, suspèn cautelarment l'efectivitat de qualsevol actuació administrativa del consistori de Badalona "que tingui per objecte o finalitat l'obertura dels seus locals i dependències, al públic o als empleats públics d'ell dependent, durant el dia 12 d'octubre del 2016".

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, va anunciar dilluns que oferia als treballadors municipals que ho desitgessin l'opció de convertir el 12 d'octubre en dia laborable, "a compte del 9 de desembre, per poder gaudir del pont de la Puríssima".

El jutge, que veu lícit el plantejament polític i ideològic d'equip de govern municipal de Badalona, conclou encara que obrir les portes del consistori per desenvolupar l'activitat d'un dia laborable, encara que amb limitacions, suposaria, en tractar-se d'una festivitat nacional, un perjudici irreparable a l'interès general i a més comportaria un risc per a la llibertat ideològica dels ?treballadors, que indirectament es veurien obligats a "significar-se" políticament sobre el 12 d'octubre.

Davant d'això, l'Ajuntament de Badalona va assegurar ahir en roda de premsa que acataran la resolució del jutjat, però els regidors acudiran al consistori per atendre els ciutadans. "En cap cas volíem ni volem posar cap treballador municipal en una situació complicada", va apuntar el primer tinent d'alcalde i alcalde accidental, Oriol Lladó, en roda de premsa.

Lladó va sostenir que la proposta que es va posar sobre la taula no responia només a motivacions polítiques, sinó que es tractava d'una iniciativa consensuada amb els sindicats en pro de la conciliació de la vida familiar amb la laboral.

"Ha de quedar clar que estem davant un cop d'Estat a l'autonomia local", va lamentar el tercer tinent d'alcalde, José Téllez, que va recalcar que es tractava d'una opció "voluntària". Téllez va criticar la "duresa" amb la qual l'Estat ha actuat en relació amb la proposta badalonina, però va avisar que no desestabilitzarà el govern que encapçala Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú), que és de viatge.

Segons dades del consistori, el 10% dels treballadors que podien canviar de forma voluntària la festa del Dia de la Hispanitat pel 9 de desembre havien sol·licitat acollir-se a aquesta possibilitat.

En el seu escrit, el titular del jutjat contenciós número 14 de Badalona, Manuel Alcover, adverteix que si no es prohibís al consistori que demà obrís les seves portes "es causarien perjudicis irreparables a l'interès general o col·lectiu en la celebració d'una festivitat nacional".

El jutge apunta que la decisió té també un interès "de protecció" relatiu a la "llibertat ideològica dels empleats públics" de l'Ajuntament de Badalona. "Resulta evident -remarca la resolució judicial- que la decisió de l'Ajuntament obeeix a un determinat plantejament polític o ideològic (perfectament lícit i respectable, d'una altra banda), de manera que la decisió individual de cada treballador d'anar o no anar a treballar aquell dia, malgrat el que pugui argumentar-se per l'Ajuntament, pot no ser completament lliure i, a més, podria resultar contrària al dret fonamental a la llibertat ideològica".

"En aquest cas, existeix un risc cert que l'actuació administrativa impugnada, si bé de manera indirecta, obligui els empleats públics a significar-se, en un sentit o en un altre, en relació amb la festivitat del 12 d'octubre", adverteix.