El president del Suprem, Carlos Lesmes, va signar ahir el suplicatori que aquest tribunal va acordar demanar al Congrés per actuar contra el diputat i exconseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya Francesc Homs per desobediència, i després l'escrit ha estat remès a la cambra baixa.

D'aquesta manera, la Sala Segona de l'alt tribunal només necessitarà la via lliure del Congrés per procedir penalment contra Homs pels delictes de desobediència al Tribunal Constitucional i de prevaricació en relació amb la consulta del 9-N del 2014.

El Suprem va decidir el passat 6 d'octubre tramitar el suplicatori per actuar penalment contra Homs pels citats delictes, tal com va sol·licitar l'instructor del cas a l'alt tribunal després de prendre declaració al polític català. La petició del Suprem exclou el delicte de malversació, que també li imputava el fiscal i, per tant, qualsevol possible pena de presó.

L'instructor del cas, Andrés Palomo, va formular la seva petició mitjançant una exposició en la qual considerava que Homs podria haver desobeït la suspensió de la consulta acordada pel TC, una desobediència conscient que, per ser-ho, també suposa un possible delicte de prevaricació.

Mentrestant, el secretari Polític de Podem, Íñigo Errejón, va considerar ahir "una barbaritat" que Homs, pugui ser jutjat per permetre que "els ciutadans s'expressin democràticament". "No volem viure en un país en el qual ningú, per posar urnes, no hagi de respondre davant els tribunals", va insistir Errejón en declaracions als periodistes al Congrés. El portaveu de la formació morada al Congrés va indicar que són "moltes" les diferències que tenen amb el PDC però entre aquestes no hi ha "la por a les urnes".

Errejón va assegurar que Podem no defensarà el camí "incendiari" i "antidemocràtic" que, va dir, ha seguit el president del Govern central en funcions, Mariano Rajoy, i que ha propiciat que Catalunya i Espanya estiguin cada vegada més lluny". També el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va criticar que es pugui jutjar Homs i va reiterar el vot en contra de la petició del suplicatori.