Els Mossos d'Esquadra han obert diligències d'ofici per investigar les amenaces que ha rebut en les xarxes socials el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Així ho va anunciar ahir el conseller d'Interior, Jordi Jané, que també va advertir que les amenaces d'aquest tipus van en augment.

En declaracions als periodistes, el conseller d'Interior va revelar que els Mossos han obert d'ofici diligències policials per investigar el missatge que va rebre Puigdemont a través de Facebook, on un home que el va insultar el va amenaçar de posar «una bomba» sota el seu cotxe. En el missatge, que Puigdemont va anunciar que denunciaria, l'internauta, que s'identifica com a «Jorge Fernández Hernández», s'afirma: «Valent fill de puta, t'arribarà l'hora molt aviat. Tens el poble català dividit i tu cada vegada més diners a la teva cartilla. Una bomba sota el teu cotxe, alerta. Els Països Catalans no existeixen, subnormal».

Jané va indicar ahir que els Mossos enviaran a la Fiscalia especial de Delictes d'Odi i Discriminació les seves diligències sobre aquestes amenaces i que quan Puigdemont oficialitzi la seva denúncia -com va anunciar que faria-, també ho elevaran a un jutjat d'instrucció perquè ho investigui.

El conseller va remarcar que aquest tipus d'amenaces «no es poden permetre», va destacar la valentia de Puigdemont de fer-ho públic i anunciar que el portaria a la justícia i va advertir que han detectat un increment de les amenaces que reben en les xarxes socials diputats de partits de tots els colors i d'altres membres del Govern. Jané va indicar en aquest sentit que els Mossos ja han obert diverses investigacions d'ofici -no ha concretat la xifra- sobre amenaces semblants a les que ha rebut Puigdemont, algunes de les quals ja estan judicialitzades, fins i tot davant l'Audiència Nacional, però no ha volgut donar més detalls.

«La societat que volem és plural, que respecti les diverses maneres de pensar, que respecti al que és diferent, però mai acceptarem l'odi. Quan es passa aquesta frontera no podem mirar cap a un altre costat», va sostenir Jané.

Sense voler donar detalls ni la xifra de casos investigats pels Mossos, alguns dels quals ja estan judicialitzats, Jané va insistir que no acceptaran que, per pensar diferent, s'inciti a l'odi i «clarament a una actuació delictiva, com "et posaré una bomba al cotxe" o 'li faré alguna cosa a un familiar teu"». «No són ni una ni dues, sinó diverses. I per desgràcia, és un fet que va en augment», va remarcar Jané, que va destacar que els Mossos d'Esquadra ja fa unes quantes setmanes que són «especialment actius» per investigar «aquest tipus de conductes».