L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha assegurat aquest dimecres a Madrid que la voluntat de diàleg del Govern i les formacions independentistes "no és postureig" ni "va de farol", sinó que "respon a una convicció profunda que es manté intacta". En un esmorzar informatiu a Madrid, ha augurat que en els pròxims mesos -i fruit de l'aprovació al Parlament de les lleis de transitorietat i el referèndum- hi haurà "tensió", però s'ha mostrat convençut que "passi el que passi", i fins i tot en el cas que Catalunya esdevingui un Estat independent, "hi haurà acords, negociació i pactes" amb l'Estat. "Hi haurà un moment en que ningú voldrà que tothom surti perjudicat", ha dit, perquè un escenari de ruptura sense diàleg "seria dolent per a Catalunya, dolent per a Europa i dolent per a Espanya".

Ha estat la primera conferència d'Artur Mas a Madrid des del 2012 i -com en el cas del president Puigdemont la setmana passada- hi ha assistit una àmplia representació diplomàtica. Entre altres, els ambaixadors de Polònia, Eslovènia, Letònia, Eslovàquia, Suïssa, Hongria, Bèlgica, República Txeca, Finlàndia, Ucraïna, Ghana, Algèria, Hondures, Andorra, Austràlia, i Egipte.

També han assistit a la conferència l'expresident de la Generalitat José Montilla, el secretari general de la UGT, Josep Álvarez, i representants del PDECat, ERC i PNB, però -com també va passar a l'esmorzar informatiu de Puigdemont- cap representant del govern espanyol o del PP.

El diàleg "encara és possible"

A la seva conferència, Mas ha insistit en aquesta voluntat de diàleg i en la necessitat d'assolir acords, i ha recordat que malgrat que se'l va processar pel 9-N, va demanar a Rajoy que negociés la celebració d'una consulta a Catalunya. Una petició que -com la del pacte fiscal i els 23 punts que li va portar- Mariano Rajoy va respondre "a través de la Fiscalia".

Malgrat tot, ha apuntat que en aquesta fase el diàleg "encara és possible" a través de l'oferta que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet arribar a Rajoy, però ha advertit que sense resposta de l'executiu espanyol Catalunya mantindrà el rumb i l'estratègia política cap a la constitució de l'Estat català.

També ha augurat que fruit del procés independentista i de l'aprovació en els pròxims mesos de la Llei de transitorietat i el referèndum hi haurà "tensió" entre les institucions catalanes i espanyoles. "La tensió no és inevitable, però em temo que el referèndum pactat no arribarà", ha dit, i "és probable que en els pròxims mesos segueixi assistint i que ens haguem d'acostumar a viure en aquesta tensió".

Tot plegat, segons Mas, es podria evitar si l'Estat acceptés una mesa de negociació per acordar un referèndum a Catalunya" com ha proposat el govern de la Generalitat. "Amb condicions, data i pregunta es pot parlar de tot", però "no podem renunciar al referèndum perquè seria un suïcidi per a tots" i cal "resoldre" d'una manera "normal i pacífica" la situació política entre l'Estat i Catalunya, ha dit.

L'Estat "no té projecte per a Catalunya"

Mas també ha lamentat que malgrat que Catalunya hagi presentat "un projecte per a Espanya" l'Estat "no té projecte per a Catalunya". Ha recordat que l'Estatut apostava per un model d'Estat que passava per Europa, la modernitat, la solidaritat, i la plurinacionalitat, però fruit de la sentència del TC més de la meitat dels catalans se senten "expulsats" del marc constitucional espanyol. "Legalment hi som, però políticament i emocionalment no", ha dit.

Critica l'estratègia judicial de l'Estat

En aquest marc, ha atribuït a l'executiu espanyol l'ús de les institucions judicials per lluitar contra el procés independentista i ha recordat la conversa entre el ministre Fernández Díaz i el cap de l'Oficina Antifrau, on el ministre va apuntar que la Fiscalia podia "afinar" les querelles. Segons Mas, "estem a un Estat que no va admetre que a Catalunya hi hagués un procés participatiu exemplar amb 2,3 milions de persones anant a votar".

També ha lamentat que fins ara la resposta de l'executiu espanyol hagi passat estrictament pels tribunals i per 'l'Operació Catalunya' i ha contrastat aquests plantejaments amb l'exercici democràtic que el govern de la Gran Bretanya va fer a Escòcia, on va accedir a convocar un referèndum. "No és un problema de Constitució, sinó de tarannà i d'alçada política", ha dit.

"Haurem d'anar fins a Estrasburg"

Pel que fa als processos contra ell, Ortega, Rigau i Homs per l'organització del 9-N Mas ha advertit que en cas que siguin condemnats "haurem d'anar fins a Estrasburg". "No som conscients d'haver comès ni un sol petit delicte", ha dit.

Hauria vist bé un acord PSOE-Podem

Preguntat per la governabilitat de l'Estat, Mas ha recordat que aquesta qüestió "no és responsabilitat directe" de la seva formació, però ha admès que hagués vist bé un canvi a l'Estat promogut pel PSOE i per Podem mitjançant la investidura de Pedro Sánchez, perquè hagués pogut suposar un "canvi" en el clima polític d'Espanya.