La Fiscalia es va querellar ahir contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a qui va acusar d'un «exercici desviat» de les seves funcions per impulsar el seu projecte polític «per la força dels fets consumats», en permetre votar el full de ruta independentista, que «dinamita» la Constitució. En la seva querella, presentada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la Fiscalia atribueix a Forcadell els delictes de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC) perquè en el ple del 27 de juliol va permetre que la cambra votés les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, que obrien la porta a una via unilateral cap a la independència.

La querella, presentada dos dies després que la Fiscalia General de l'Estat ho ordenés a la Fiscalia de Catalunya, va ser interposada davant el TSJC, PER la condició d'aforada de Forcadell, i ara l'alt tribunal català haurà de decidir els pròxims dies si l'accepta a tràmit.

La Fiscalia recrimina que utilitzés «injustament» el reglament del Parlament per posar en marxa per la «via de fet» el seu «designi secessionista» de forma «inequívoca i irreversible», malgrat les «clares advertències» del TC, que l'havia instat a impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que ignorés la suspensió de les resolucions que havien donat peu a la comissió d'estudi del procés constituent.

Per a la Fiscalia, Forcadell va actuar «manifestant una voluntat inequívoca i irreversible de tirar endavant el seu projecte polític per la força dels fets consumats, amb total menyspreu de la Constitució de 1978, de l'ordenament emanat d'aquesta» i dels pronunciaments del TC i de la Mesa del Parlament.

Per la seva part, Forcadell va encaixar amb «tranquil·litat» la querella i no es planteja ser inhabilitada. A?més, va replicar que allò que «dinamita» l'Estat és la «corrupció» i la suspensió de lleis catalanes contra els desnonaments o la pobresa energètica.

Entre les reaccions, ERC va advertir que si Forcadell és inhabilitada, el Parlament «actuarà en conseqüència» i la reafirmarà com a presidenta de la Cambra, va dir el portaveu al Congrés, Joan Tardà. També el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, va manifestar el seu rebuig a la querella i a que «es criminalitzi la democràcia», i va insistir que el conflicte de Catalunya no es resoldrà als tribunals.

Des de Ciutadans, el seu portaveu al Parlament portaveu Carlos Carrizosa va expressar el seu respecte a la decisió de la Fiscalia i va recordar que la llei és igual per a tots, també per als polítics que no han de tenir «privilegis».

Finalment, el líder del PPC, Xavier García Albiol, va considerar que Forcadell, ha de fer «un pas enrere» si finalment va a judici, i va criticar que actuï de «forma temerària i irresponsable» posant «en risc» l'estabilitat i la credibilitat de les institucions catalanes.