La consellera de la Presidència, Neus Munté, avisa el president espanyol investit Mariano Rajoy que el diàleg «no pot ser condicionat» i reitera que el president català, Carles Puigdemont, li trucarà «en els propers dies» per demanar-li una reunió i parlar del referèndum. En declaracions a TV3, Munté va rebutjar ahir que «només es pugui parlar del que ells volen» considerar que «això sí que és una imposició». Així, assevera que Puigdemont demanarà parlar «de moltes coses» entre les quals es compta el «mandat democràtic» que té el Govern català. D'altra banda, Munté confia que aquest novembre s'enllesteixi l'acord de pressupostos amb la CUP per tal que el Govern el pugui aprovar. «Confio que la CUP estarà al costat del mandat democràtic», diu.

La portaveu avança que la voluntat de la Generalitat passa per «abordar qüestions que són de màxima prioritat per al Govern», entre les quals situa el referèndum però també sobre polítiques socials o infraestructures. Recorda que moltes d'aquestes ja s'han posat anteriorment sobre la taula de Rajoy i que «res tenen a veure amb el procés independentista». Sobre el diàleg sobre el sistema de finançament, Munté reitera que aquesta és una qüestió que el Govern «no tornarà a liderar», tot i que ha assegurat que no se'n desentendrà. Per a Munté es tracta d'un model «caducat» però sobre el que trobaran «la fórmula per anar seguint el procés de reforma». En tot cas, espera que el govern que finalment confeccioni Rajoy sigui «capaç de fer una reflexió intel·ligent, d'asseure's, dialogar i buscar punts d'acord».

Sobre la investidura, veu una «mala notícia» que finalment tiri endavant un govern del PP liderat per Rajoy i ha qualificat de «trist» que el PSOE hagi «regalat» aquest govern als populars. «Em costa molt d'entendre», argumenta, al temps que afirma que als socialistes els ha «faltat allò a què s'havien compromès amb el seu electorat». A l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, però, Munté li reconeix la «coherència», però ha recordat que és «el mateix que durant molt de temps ha negat el dret a decidir dels catalans». La posició del PDECat, ha afirmat en aquest contex, serà la de fer oposició, com ha augurat que també farà ERC, les dues forces d'on ha dit que «vindrà l'autèntica oposició a Rajoy».

«Això va de democràcia i per tant l'oposició de les forces sobiranistes serà frontal, de no deixar-ne passar ni una», va declarar.