04 de novembre de 2016
04.11.2016

El 2015, el pitjor any d'inversió de l'Estat en infraestructura catalana

Segons la Cambra de Comerç, només es va executar el 59% del previst, el nivell històric més baix

04.11.2016 | 07:44

La Cambra de Comerç de Barcelona va denunciar que el 2015 ha estat el pitjor any de la sèrie històrica (que es remunta al 1997) en el grau d'execució de la inversió en infraestructures de transport de l'Estat a Catalunya. En concret, el govern espanyol només va executar el 59% de la inversió pressupostada en infraestructures a Catalunya el 2015, per sota de la mitjana del conjunt de les comunitats, que va ser del 72%. El president de la Cambra, Miquel Valls, va lamentar en roda de premsa que el grau d'execució de les inversions es dóna sobre un pressupost inicial que ja és relativament baix per a Catalunya en infraestructures. Així, l'Estat només va pressupostar el 2015 per a Catalunya el 9,9% del total de l'inversió en infraestructures de transport, quan el PIB català representa el 18,9% de l'Estat.

«Les conclusions no són noves però si força preocupants, perquè mai abans s'havia registrat una inversió tant baixa de l'Estat a Catalunya en infraestructures», va indicar Valls. «A Catalunya no només es pressuposta menys del que li correspondria pel seu PIB, sinó que després el grau d'execució és menor que la mitjana de les comunitats autònomes. L'Estat està prioritzant infraestructures com l'AVE a Galícia, deixant de banda inversions més productives com el corredor mediterrani, que porta un retard manifest en el seu desenvolupament», va afegir.

Valls va demanar que la inversió pública en infraestructures hauria de créixer al ritme del PIB per no «obstaculitzar» el creixement econòmic. «La manca d'inversió de l'Estat és un fre a l'economia catalana i a les empreses que operen al país», va dir. Valls, preguntat pels periodistes, va valorar si el descens d'aquestes inversions tenen a veure amb la situació política: «Les relacions entre la Generalitat i el govern central no són les millors. Si això té repercussió en la inversió pública? Aquí estan les dades...», va afirmar.

L'estudi també recull que el dèficit d'inversions en infraestructures de l'Estat a Catalunya (la diferència entre la inversió real i el que li correspondria pel seu pes econòmic) «no només s'ha reduït en el darrer any, sinó que s'ha ampliat significativament». Així, si el pes de Catalunya en la inversió executada de l'Estat en infraestructures es va mantenir entre el 16% i el 18% entre 2004 i 2010, aquest percentatge va caure a partir de 2011, fins al 9,9% de 2015.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema