El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va fer ahir una crida a passar a l'"ofensiva" per eixamplar les bases del partit amb un nou "reagrupament socialista", després d'uns anys de "pèrdua d'electors" a causa del procés sobiranista i dels "errors" del partit. En la segona jornada del XIII congrés del PSC, al Palau de Congressos de Barcelona, Jaume Collboni, que presideix el conclave, va donar compte dels resultats de les primàries celebrades pels socialistes catalans el 15 d'octubre passat: 4.889 vots per a Iceta, 4.142 per a Núria Parlon, 73 vots en blanc i 11 nuls.

En la primera intervenció després de ser proclamat oficialment primer secretari, Iceta va recordar la "dolorosa" fuga de militants sobiranistes que ha delmat el partit els últims anys. Això no obstant, ha recalcat que el que més ha de "preocupar" al PSC és el seu minvant suport a les urnes, degut en part a la preeminència del debat sobre la independència i a les "carències i errors en l'última etapa del Govern socialista", quan José Luis Rodríguez Zapatero va haver d'aplicar retallades en plena crisi.

Pendents dels "comuns"

En vigílies que els "comuns" -confluències d'esquerres en què participen ICV, EUiA, Podem i la Barcelona en Comú d'Ada Colau- donin llum a una nova formació política, Iceta va fer una crida als seus a "passar a l'ofensiva" per intentar "créixer en quantitat i en qualitat" i teixir un "nou reagrupament socialista". "Amb resistir no n'hi ha prou. Aquest no és un partit fet per resistir, sinó per combatre i per guanyar", va recalcar Iceta, que va emplaçar les bases a "anar a buscar" gent que pugui sintonitzar amb l'ideari del PSC.

Iceta no ho entén com una simple "suma de sigles" o una operació entre "cúpules" de partits, sinó com una obertura de portes del PSC per donar cabuda a "tots els socialistes i socialdemòcrates de Catalunya".

El PSC haurà de ser "generós" per "gestionar aquesta complexitat", va apuntar Iceta, que va evocar la figura de Joan Reventós, històric dirigent que es va dedicar a "cosir" el partit. A més, Iceta va explicar que pensa convidar a reunions de la direcció del partit representants dels corrents interns, com Nou Cicle, Àgora Socialista, Esquerra Socialista i Roj@s. D'altra banda, va fer notar que les primàries pel càrrec de primer secretari -en què va rivalitzar amb l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon- van demostrar que "es pot competir amb noblesa, sense prendre mal", i va assegurar que el PSC ha sortit "enfortit" d'aquest pols.

Des de les primeres files van seguir el seu discurs l'eurodiputat del PSOE Jonás Fernández, una delegació de socialistes bascos amb la presència de Rodolfo Ares i representants dels socialistes valencians, entre ells el seu secretari d'organització, Alfred Boix. El president valencià, Ximo Puig, va excusar la seva absència a causa d'una "luxació" que l'obligarà a passar pel fisioterapeuta, segons ha explicat el mateix Iceta.

La nova direcció

Avançada la jornada d'ahir va arribar el moment que Iceta comencés a teixir consensos amb altres sectors del partit per a la composició de la nova direcció, que ja va admetre que pot ser que "no agradi a tots". D'entrada, l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu van ser els primers noms estudiats per sectors del partit per rellevar Àngel Ros com a president del partit, van apuntar fonts socialistes.

Diverses federacions, sobretot de l'àmbit metropolità, pressionen perquè es produeixi un relleu en la presidència del partit, que actualment ocupa Àngel Ros, en considerar que ha de buscar-se una figura diferent de la de l'alcalde de Lleida.

Independència no, federació

D'altra banda, la comissió encarregada de debatre la ponència marc del partit va tombar per àmplia majoria una esmena que proposava celebrar una consulta acordada sobre la independència, plantejada per l'agrupació de Granollers. En canvi, va prosperar una resolució en la qual el partit aposta per construir una "república federal, democràtica i social que agrupi el conjunt de pobles d'Espanya", que planteja "obrir el debat amb serenitat i amb rigor", perquè "ha arribat el moment de tornar a posar dret un ampli moviment republicà i federalista".

En un altre ordre de coses, en el marc del congrés socialista es va donar llum verd a una moció a favor de legalitzar el cànnabis, així com de regularitzar-ne el consum i el comerç, una "despenalització" que, precisa la proposta, en tot cas "no ha de ser una porta oberta sense límits". La moció en qüestió va ser impulsada per la Joventut Socialista de Catalunya (JSC) i aprovada en comissió.