L'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Núria Marín, es convertirà en la nova nombre dos del PSC, en una nova adreça del partit que tornarà a estar encapçalada per Miquel Iceta, després que les converses entre sectors s'allarguessin fins a la matinada d'ahir.

Segons el nou esquema de comissió executiva, que avui el XIII congrés dels socialistes catalans haurà de ratificar en la seva tercera i última jornada de treball, Iceta repeteix com a primer secretari i Marín, alcaldessa de la segona ciutat de Catalunya, es converteix en "adjunta a la primera secretaria", mentre que Núria Parlon serà responsable de política municipal i formació i Salvador Illa, responsable d'organització.

La nova direcciósegons fonts del partit, amb 49 noms -24 dones i 25 homes- és fruit del consens entre Iceta i Parlon, que van rivalitzar en les primàries per la primera secretaria, el passat 15 d'octubre i que han mantingut la negociació oberta fins a altes hores de la matinada.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, a qui al llarg de la tarda d'ahir alts dirigents socialistes veien fora del càrrec de president del partit -sectors del partit apostaven per situar en el seu lloc a l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu o fins i tot per la pròpia Marín-, finalment repetirà en aquest mateix lloc.

Eva Granados, mà dreta d'Iceta en el grup socialista en el Parlament, serà la responsable de l'àrea de política institucional, econòmica i social, mentre que Meritxell Batet, fins fa poc secretària d'Estudis i Programes del PSOE i persona de confiança de Pedro Sánchez, també tindrà un lloc en la cúpula com a secretària d'impuls federal.

L'eurodiputat Javi López ocuparà el càrrec de secretari d'impuls europeu i Lluïsa Moret exercirà de responsable de polítiques d'igualtat.

Els passadissos del Palau de Congressos de Barcelona, emplaçament d'aquest nou conclave del PSC, van anar ahir un formiguer durant tota la tarda, quan es van multiplicar els contactes entre sectors i Iceta va ser reunint-se amb diferents dirigents del partit per intentar trobar un equilibri que fes possible el consens.

Aquest consens es va complicar, segons les fonts consultades, davant la dificultat per trobar la persona idònia per ocupar la secretaria d'organització, lloc clau de l'aparell, fins ara en mans d'Assumpta *Escarp, estreta col·laboradora d'Iceta.

Parlon i el seu equip van abandonar les instal·lacions del congrés poc abans de les dues de la matinada davant les discrepàncies sense que encara hi hagués acord, però passades les cinc fonts del partit van informar que ja hi havia llesta.

Finalment, Escarp deixa pas a Illa, coordinador del grup del PSC a l'Ajuntament de Barcelona i primer secretari del PSC en el Vallès Oriental, a qui Jaume Collboni es resistia a perdre com a peça essencial del seu equip municipal.

D'altra banda, dos noms que havien estat proposats per a Organització, finalment ocuparan una altra secretaries: Escarp serà responsable finalment d'Acció electoral, mentre que José Luis Jimeno ho serà de Coordinació i Implantació territorial; per la seva banda, Carles Martí serà secretari d'Estudis i Programes.

Les altres secretaries estaran ocupades per Antonio Balmón (Acció Política), Jordi Terrades (Territori, Infraestructures, Energia i Medi ambient), Ferran Pedret (Sindicalisme, Moviments socials i Memòria), Pilar Díaz (Universitat), Caterina Mieras (Salut), Joan Francesc Marco (Cultura i Societat), Ana del Frago (Educació) i Rosa María Ibarra (Justícia i Funció Pública).

També hi haurà Òscar Ordeig (Món rural i sector agroalimentari), Carles Ruiz (Economia, Emprendedoria, Treball i Economia cooperativa), David Bote (Ciència i R+D+i), Juli Fernández (Adjunt a Organització), Enric Casas (Comunicació), Bego Floria (Adjunta a Comunicació), David Bonaire (Xarxes), Susanna Mèrida (Transparència i Innovació), Sónia Guerra (Coordinació del món local) i Alícia Romero (Formació).

Sergi Vilamala, Abigail Garrido, Kenneth Martínez, María Beltran, Josep Masdeu, Aroa Aráuzo i Francisco Romero seran secretaris nacionals, mentre que Raquel Sánchez s'encarregarà de la Secretaria de la Dona; Javier Rojano, de Persones amb Discapacitat, Carmen Andrés, d'Infància i Famílies; Arnau Ramírez, de Persones LGTBI; Maribel García, de Ciutadania i Solidaritat; Isabel López, de Gent gran i Pensions; i Jordi Ballart, d'Habitatge.

I Pere Casellas, Mercè Cardona Junyent, Sílvia Faja Domungo, Mònica Lafuente, Enric Roig i María Ángeles Sariñena seran secretaris del plenari.