08 de novembre de 2016
08.11.2016

Tres magistrats del TC consideren que l'Estat no pot imposar el retorn dels toros a Catalunya

Els seus vots particulars a la sentència aprovada el 20 d'octubre defensen que la Llei del Parlament era constitucional

08.11.2016 | 20:20

Els tres magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que es van pronunciar contra la sentència del 20 d'octubre que va anul·lar la prohibició dels toros aprovada pel Parlament consideren que l'Estat no té competències per imposar el retorn de les corrides a Catalunya. Als vots particulars que s'han donat a conèixer aquest dimarts, Adela Asúa, Fernando Valdés Dal-Ré i Juan Antonio Xiol argumenten que l'Estat no té capacitat per desplaçar amb una llei les competències autonòmiques exclusives com són les relatives als espectacles públics i a la protecció dels animals, i per tant la declaració de la tauromàquia com a bé d'interès cultural per part del Congrés "no pot imposar-se de manera absoluta a tot el territori nacional".

Els tres magistrats van ser els únics que es van oposar a la sentència aprovada per 8 vots a 3 que anul·lava la Llei del Parlament del 2010 que prohibia les corrides de toros a Catalunya i que argumentava que la norma envaïa competències estatals. Ho justificava pel fet que el 2013 i el 2015 el Congrés va aprovar dues Lleis de blindatge de les corrides de toros que deixen sense cobertura constitucional la ILP aprovada pel Parlament de Catalunya.

Tots tres vots particulars argumenten que la sentència –redactada per la catalana Encarnació Roca- no pondera suficientment les competències de Catalunya en matèria de protecció d'animals, i recorden que la Constitució Espanyola no atorga a l'Estat la potestat per "desplaçar" competències autonòmiques exclusives com les de regulació dels espectacles públics i protecció dels animals.

"Si l'Estat no té competència per legislar d'acord a l'article 149.1 –que regula les seves competències exclusives- no pot acudir com a segona opció a l'article 149.2 –que estableix que l'Estat considerarà el servei de la cultura com a deure i atribució essencial-", assegura el primer dels dos vots particulars, signat per Asúa i Valés. Tots dos consideren que el mandat de protegir la tauromàquia no té prou fonament per declarar inconstitucional "una prohibició precisa emparada per l'exercici de dues competències autonòmiques".

Xiol també argumenta al seu vot particular que les competències autonòmiques en matèria d'espectacles públics i de protecció animal són "específiques", mentre que la competència de l'Estat per a la protecció de la cultura en relació a la tauromàquia "no pot imposar-se de manera absoluta a tot el territori nacional".

Segons aquest magistrat, el deure de l'Estat de protegir la tauromàquia s'hauria de fer efectiu tenint en compte la implantació que té a les diferents zones de l'Estat. Recorda que a Canàries està prohibida des de fa anys "amb la indiferència de l'Estat", i destaca que l'afició als toros a Catalunya ha experimentat un declivi en els últims anys. Per tot, segons Xiol, el TC hauria d'haver desestimat el recurs que va interposar el PP contra la prohibició de toros a Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema