El Govern català i la CUP han consensuat un document amb propostes fiscals, fet que suposa un primer pas amb vista a intentar que es desbloquegi la negociació sobre el conjunt dels pressupostos del 2017 i aconseguir que es tramitin els comptes al Parlament.

Segons fonts coneixedores de la marxa dels contactes, el departament d'Economia de la Generalitat i la CUP han pactat un document de propostes que seran incloses en el projecte de llei d'acompanyament dels pressupostos, encara que cap de les parts ha volgut de moment explicar públicament el seu contingut. Una vegada consensuada aquesta aproximació de posicions, la CUP sotmetrà el document a la consideració del seu consell polític per obtenir el seu aval i poder seguir negociant.

Cap compromís formal

En qualsevol cas, les fonts del Govern consultades aclareixen que les propostes que aniran en el projecte de llei d'acompanyament dels pressupostos poden patir més endavant modificacions i insisteixen en el fet que no hi ha un compromís formal per part de la CUP de donar suport als comptes, sinó una disposició a que els pressupostos puguin debatre's a la cambra catalana. Encara que no han transcendit els detalls del pacte, fonts parlamentàries han apuntat que, en principi, la reforma de l'IRPF i de l'Impost de Successions i Donacions -la CUP reclamava la seva revisió a l'alça- no estarien sobre la taula. Una de les opcions que sí que es contemplen és augmentar la pressió fiscal a les grans fortunes.