La recerca sobre la «trama del 3%» de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) -en l'actualitat PDECat- ha aconseguit identificar una altra desena de contractes públics que presumptament van ser manegats per dirigents del partit amb l'objectiu de beneficiar les empreses que finançaven il·legalment al partit, informava ahir El Confidencial. Les perquisicions, efectuades per agents de l'Institut Armat de la Comandància de Tarragona i dirigides per la Fiscalia Anticorrupció, han descobert, a més, que les irregularitats s'haurien estat produint fins unes setmanes abans que esclatés al juliol de 2015 la primera fase de l'operació Petrum, que es va saldar amb la detenció de tres membres de la família Sumarroca, propietària de la constructora Teyco, recorda la publicació digital.

Ara, Nous Catalans

Les noves licitacions sota sospita apareixen en un informe que ja és a les mans de l'instructor de la causa, Josep Bosch, titular del Jutjat de Primera Instància número 1 del Vendrell. Segons fonts properes al cas citades per El Confidencial, els investigadors també han acreditat que les empreses que van rebre les adjudicacions van retornar després un percentatge dels contractes a CDC mitjançant donacions a la Fundació Nous Catalans, l'entitat creada l'any 2012 per Artur Mas per incorporar als immigrants a la causa independentista, sobretot als musulmans. La formació ja ha iniciat els tràmits per clausurar-la.

Fins ara, el focs de la trama del 3% se centrava únicament dues entitats de CDC, les fundacions CatDem i Fòrum Barcelona. La primera, considerada el think tank del partit, va ser creada en 1994 amb el nom de Trias Fargas, però Mas va canviar-li el nom l'any 2009 després que la institució es va verure implicada en el cas Millet. La segona, Fòrum Barcelona, ja liquidada, compartia domicili i administrador, Andreu Viloca, amb CatDem. Segons informes anteriors ja incorporats a la causa, CatDem i Fòrum Barcelona van rebre donacions de grans contractistes que havien resultat beneficiats en concursos públics de l'Administració catalana. Els pagaments, assenyala El Confidencial, rondaven el 3% de l'import de les adjudicacions, encara que s'han trobat transferències de fins al 7%. Posteriorment, els fons eren desviats des de les fundacions a CDC mitjançant factures falses per prestació de serveis inexistents. Una vegada que els diners anaven a parar a la caixa del partit, eren utilitzats per pagar les seves despeses ordinàries. Segons els agents de la Guàrdia Civil, a aquesta equació cal sumar ara a Nous Catalans, que també hauria participat en l'ocultació de comissions il·legals per obres.

3,5 milions de 2007 a 2013

Globalment, el partit del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hauria aconseguit per aquesta via 3,5 milions d'euros entre 2007 i 2013, encara que la xifra real podria ser molt superior. Solament entre 2008 i 2011, sis de les empreses investigades van rebre contractes públics a Catalunya per valor de 402 milions. El càlcul se centra en Teyco, Copisa, Natur System, Tec 4, Rogasa i Urbaser. Però el període que es troba sota investigació ja abasta l'exercici 2015, i la llista de companyies implicades inclou també a Oproler, Grup Soler i Comsa-Emte. La investigació aprofundeix en el funcionament de trama: els primers informes apunten que el tresorer de CDC, Andreu Viloca, es reunia amb els directius de les companyies implicades en moments clau dels concursos per exigir-los el pagament de donatius si volien seguir tenint opcions.