L'Ajuntament de Barcelona crearà una funerària pública per abaratir un 30% els preus i mantenir la qualitat del servei, va anunciar el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. El consistori veu excessius els preus dels enterraments. Segons l'OCU costen una mitjana de 6.441 euros i es troben entre els més cars d'Espanya, on la mitjana és de 3.600 euros.

Pisarello va justificar la necessitat que el consistori intervingui perquè «el mercat no ha funcionat de manera adequada» i en comptes d'augmentar la competència, millorar servei i abaratir preus «el que s'ha produït és el contrari, la conformació d'un oligopoli». Amb el 15% de Serveis Funeraris de Barcelona que posseeix l'Ajuntament, el consistori no té suficient influència al mercat per fer que «els preus per acomiadar de manera digna els éssers estimats siguin assequibles». Per a Pisarello, n'hi ha prou amb l'actualització de les ordenances municipals de Serveis Funeraris i Cementiris, que daten de 1998. «La presència pública pot ser un instrument per garantir que hi hagi més competència, més qualitat i, sobretot, que el preu sigui més accessible», va dir anunciant que l'empresa serà una realitat el 2019 i tindrà tanatori propi per garantir qualitat i preu.

El regidor de Presidència, Eloi Badia, va dir que s'ha descartat comprar a Mémora la seva part de Serveis Funeraris (entre 1998 i 2011 Mémora va comprar al consistori el 85%), ja que seria més cara que crear la nova empresa pública i construir un nou tanatori, que costa entre 3 o 4 milions.

Per la seva part, les dues funeràries que operen, Serveis Funeraris de Barcelona S.A. i Àltima, van criticar la iniciativa i van instar l'alcaldessa, Ada Colau, a reduir la tarifa dels cementiris municipals si vol reduir el cost d'un servei funerari. La quantitat representa el 20% del total de la factura i ambdues companyies recorden que Cementiris de Barcelona és una empresa pública que està tenint beneficis de 3 milions d'euros.

Àltima fins i tot va titllar la iniciativa de «competència deslleial». Des del comitè d'empresa de Serveis Funeraris, que disposa de 4 tanatoris, van expressar el seu temor per un possible ERO, i van reclamar a l'Ajuntament que absorbeixi una part de la plantilla.