L'Ajuntament de Barcelona ha denunciat a la Fiscalia un presumpte frau per part de l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), adjudicatària del servei de neteja i recollida de brossa a una part de la ciutat, i ha anunciat un canvi en els sistemes de control. La companyia hauria falsejat la recollida de residus voluminosos i d'envasos als districtes de Gràcia, l'Eixample i Ciutat Vella, per tal d'aconseguir més ingressos. Al mateix temps, segons va avançar El País, FCC hauria estat treballant al carrer amb una desena de treballadors menys dels que feia constar oficialment.

Amb aquests mètodes, detectats entre el 2013 i 2015, el govern calcula que s'hauria produït una estafa mínima de 800.000 euros. La Fiscalia de Barcelona ja ha rebut la denúncia i ja l'analitza la fiscal en cap, que ha de decidir si s'obren diligències d'investigació.

Dels correus entre directius i càrrecs intermedis de FCC consultats per l'Ajuntament, es constata que la companyia hauria establert en aquest temps un sistema de defraudació basat en tres àmbits. Per una part, FCC oficialment feia el servei de neteja amb una plantilla de 254 treballadors, però n'hi havia 8o9 que no estaven al seu lloc de feina, va explicar el Comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno. Simultàniament, FCC manipulava la gestió dels residus voluminosos, derivant-ne una part al circuit de gestió de residus genèric de la neteja pública -el que recull mobles fora dels dies establerts-. Així, l'empresa no superava els topalls que delimiten el preu en funció de la quantitat de residus voluminosos i podia ingressar més diners dels que hagués cobrat amb la quantitat real.

FCC també desviava part dels envasos recollits, derivant-los cap al circuit del rebuig. Aquí, camions de recollida d'envasos començaven el recorregut que els pertocava però l'abandonaven a mitges i sense omplir-los.

Aquests mateixos camions, l'endemà feien la recollida de la brossa general, barrejant tots els residus en una proporció d'1 terç d'envasos i 2 terços de rebuig. Així, acabaven derivant tota la càrrega a la planta de tractament de brossa general. Com en el cas dels voluminosos, l'objectiu hauria estat no superar els topalls de volum d'envasos per poder cobrar una quantitat superior de diners a la que correspondria realment. La quantitat de tones d'envasos defraudats que s'han detectat són 42 anuals, de les 6.000 que en total es recullen al conjunt de la ciutat.

El Comissionat d'Ecologia va dir que la quantitat demostra que el sistema de treball per dur a terme el frau era «maquiavèl·lic», ja que amb aquesta proporció «no es podia detectar que s'estaven derivant envasos cap al rebuig».

La tinent d'alcalde Janet Sanz va titllar la situació «d'extremadament greu» i va insistir que l'Ajuntament ha obert un expedient administratiu per avaluar la magnitud dels fets i determinar quines mesures aplica. Amb les xifres analitzades, el govern ha constatat un frau aproximat de 800.000 euros anuals en el període 2013-2015, però no descarten que la xifra vagi en augment ni que la situació s'estengui a altres anys.

Ara, l'Ajuntament estudia rescindir el contracte amb FCC -acaba el 2019- i inhabilitar la companyia per al pròxim concurs públic. «Tenim instruments propis per actuar en el camp administratiu més enllà del camp penal», va dir Sanz, afegint que aniran «fins al final per a què FCC o qualsevol altra empresa torni fins a l'últim cèntim d'euro que s'hagi estafat».

Segons el tinent d'alcalde Jaume Asens, consideren que FCC podria incórrer en un delicte d'estafa i falsificació. Feta la denúncia, Asens va instar la Fiscalia a «actuar amb la màxima celeritat i contundència, evitant el risc de destrucció de proves» i va demanar públicament a FCC que col·labori amb la investigació i no intentin «destruir documents». A banda de la investigació, el govern ha acordat reunir-se amb responsables de FCC en els pròxims dies.

El govern va insistir que cada any es realitzen 40.000 inspeccions «aleatòries» del servei de neteja -10.000 als barris afectats pel presumpte frau-, i va lamentar que FCC hagi «burlat» el sistema establert. Frederic Ximeno va afirmar que FCC «ha trobat un patró de quin era el sistema d'inspecció». Aquestes inspeccions es despleguen amb 33 controladors a peu de carrer que s'encarreguen de localitzar els equips de neteja, verificar el dispositiu i comprovar que el servei s'ajusta al contracte. El govern va admetre, però, que FCC es va «saltar» les inspeccions.

El consistori va dir que ja s'ha revisat la «fórmula» del sistema de controls del servei i que s'hi han introduït dobles inspeccions per verificar-ne els resultats i ja elaboren les clàusules del nou concurs.