La policia espanyola ha detingut aquesta passada matinada dos homes a Roda de Ter (Osona) i Madrid acusats de formar part de l´organització terrorista Estat Islàmic. Els presumptes jihadistes són de nacionalitat marroquina i formarien part de l´entramat propagandístic i de captació del DAESH. Segons la policia, els arrestats estaven "plenament integrats" dins l´estructura d´Estat Islàmic mitjançant una adhesió voluntària i publicitada a través de les xarxes socials, i actuaven com a cèl·lules terroristes individuals, descentralitzades i preactivades per a la comissió d´actes terroristes a Espanya. Els dos individus estaven centrats en l´actualitat en la captació i reclutament de joves musulmans amb l´objectiu final de conformar un "exèrcit de seguidors" invisible al control policial. Des del 2015, any en què el Ministeri de l´Interior va elevar a 4 el nivell d´alerta antiterrorista s´han detingut un total de 163 presumptes jihadistes a l´estat espanyol.

Els dos presumptes jihadistes arrestats a Roda de Ter i Madrid estaven dirigits i controlats per l´organització terrorista des de la distància. Es dedicaven a difondre continguts a les xarxes socials amb dos objectius principals: la captació i reclutament de joves musulmans per tal de crear aquest exèrcit de seguidors del DAESH "plenament integrat a la cultura i la societat del país". Segons la policia espanyola, "en aquest sentit, tenien la premissa de passar totalment desapercebuts per assegurar l´eficàcia de les seves activitats". D´altra banda, els dos jihadistes realitzaven tasques propagandístiques i d´enaltiment de les victòries militars i fites del DAESH a través de vídeos i fotografies atractives per així captar el major nombre de seguidors. "Seguint directrius d´Estat Islàmic i per tal de crear terror al món occidental, difonien continguts molt radicals i d´extrema cruesa i publicitaven vídeos d´actes violents que justificaven l´acarnissament contra les víctimes", han afirmat des de la policia.

S´havien ofert com a "màrtirs" per atemptar

Una de les constants dels dos individus era la de proclamar la seva aversió extrema cap a altres religions, ètnies o col·lectius diferents, titllant-los "d´enemics de la seva religió". "La dinàmica era crear una xarxa de retroalimentació on es transmetien consignes i formes d´actuar contra aquests col·lectius. L´odi contra la corrent musulmana chií era màxim i s´hi referien com a dimonis que cal sacrificar", han precisat des de la policia espanyola, que ha alertat que la "radicalització" dels dos detinguts a Roda de Ter i Madrid havia estat "ràpida i extrema" fins al punt que ja s´havien ofert com a "màrtirs" per actuar en qualsevol moment, lloc i situació. L´operació policial, que continua oberta, està tutelada pel Jutjat Central d´Instrucció número 3 i coordinada per la Fiscalia de l´Audiència Nacional.