n Per al president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, els nous pressupostos de la Generalitat -que el Govern aprovarà dimarts que ve- són «una estació necessària» per arribar al destí final del procés: el referèndum sobre la independència de Catalunya. Perquè això passi, però, la CUP, que per boca del diputat Benet Salellas ja ha dit que els comptes són «extremadament continuistes» i que no porten «la petjada» cupaire, ha d'acabar donant-hi suport. Mentre això no arriba, el creuament de declaracions entre el PDECat, que ahir celebrava el Consel Nacional, i la CUP va fent camí. I si les posicions al voltant dels nous comptes són les mateixes que mantenen les dues formacions sobre la figura de Fidel Castro, que moria divendres a l'edat de 90 anys, l'acord s'intueix complicat.

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, sense anar més lluny, criticava les «complicitats» que mostraven alguns sectors i líders polític envers Fidel. «De cap de les maneres podem acceptar cap complicitat amb cap dictadura, sigui d'esquerres o dretes», etzibava. En aquesta línia, es declarava «astorada» pels missatges que lamentaven la mort d'«un dictador que ha privat de llibertat durant 50 anys el poble cubà». Alguns dels més pro-castristes arribaven, precisament, de la formació que, sobre el paper, ha de fer possible l'aprovació dels comptes del Govern per al 2017: des del seu perfil oficial a Twitter, la CUP li dedicava un «fins sempre, comandante» a Castro. En la mateixa línia, diputades cupaires com Eulàlia Reguant o Mireia Boya piulaven frases de l'estil: «Aquí no es rendeix ningú. Fins a la victòria sempre. Ha mort un dels grans revolucionaris».

En aquest context, Jordi Sànchez, des de Cervera, declarava, sobre els pressupostos i en al·lusió als partits independentistes: «el missatge en aquests moments és inequívoc d'unitat, no podem permetre'ns cap relliscada per part dels nostres representants polítics». Remarcava que «hi ha un compromís d'arribar fins al final, hi ha un compromís a concretar tot aquest esforç amb el referèndum, per tant, entenem que tots els acords previs al voltant de tot allò que ens ha de permetre avançar s'han de produir amb els debats necessaris però sense cap mena de dubte». Compromís, però, que per a alguns, com el lehendakari Iñigo Urkullu, que ahir jurava el càrrec davant del president català, Carles Puigdemont, planteja dubtes: «el model de la CUP no és bo, perquè és inestabilitat i tensió permanent», deia.

Obert el 6 de desembre

Sumits en «el dol pel poble cubà», els càrrecs electes de la CUP, reunits a Sant Celoni, acordaven que els ajuntament on governen obriran el dia 6 de desembre i que tots els càrrecs electes del partit -365- treballaran. La CUP considera que la Constitució espanyola és una «presó per als pobles» i «un mur per als drets socials de la gent». El partit ostenta 20 alcaldies i també forma part del govern de deu altres municipis. La CUP entén que els ajuntaments d'ERC i del PDECat també se sumaran a la crida de l'AMI i obriran les portes.