El Govern espanyol ja està estudiant la disposició addicional del projecte de pressupostos de la Generalitat que inclou la partida per a un referèndum per impugnar-la si es demostra la seva vinculació amb el full de ruta sobiranista emanat de la resolució del 9-N, anul·lada pel Constitucional (TC).

Així ho va anunciar el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, que va precisar que els serveis jurídics de l'Advocacia de l'Estat estan estudiant la disposició addicional 31 dels comptes de la Generalitat per al 2017, que detalla la realització d'un referèndum a Catalunya. Millo va indicar que, malgrat que en els pressupostos no es precisa el contingut d'aquest referèndum, «tot apunta» que estaria vinculat al full de ruta emanat de la resolució aprovada pel Parlament el 9-N del 2015, que va ser suspesa pel TC, per això «podria fer referència a un fet que està absolutament fora del marc legal».

Segons Millo, si els serveis jurídics constaten aquesta la vinculació, es podria incoar una incidència d'execució de la sentència del TC que anul·lava el full de ruta independentista, cosa que «perfectament» podria comportar la impugnació de la disposició 31.

«Cal veure si s'interpreta així, com jo crec que perfectament pot ser així», va advertir Millo, que va subratllar que una disposició addicional en els pressupostos que fora «conseqüència directa» de la resolució del Parlament que va donar inici al «procés de secessió» portaria a un incident d'execució i a una impugnació, ja que «no cap en el marc legal vigent».

Millo va recordar que impugnar una disposició addicional «no seria cap novetat», ja va passar el 2015 quan es van impugnar diverses disposicions addicionals que feien referència a les lleis per crear estructures d'Estat, que van ser impugnades i anul·lades pel TC. «Podria donar-se el cas que torni a ocórrer aquest any», va vaticinar.

Segons Millo, els comptes de la Generalitat han de tenir com a missió complir les obligacions del Govern català «d'acord amb les seves competències» i atendre les necessitats en àmbits com l'educació, la salut, els serveis socials i la reactivació econòmica. Segons el seu parer, és una «mala notícia» que els comptes presentats pel vicepresident català, Oriol Junqueras, incloguin una partida de 5,8 milions -que és «molt diner púbic», va dir-, per a processos participatius i consultes populars, sense detallar quines, de manera que des del punt de vista jurídic segueixen a l'expectativa de veure quin és el seu verdader objectiu.

Reunió Puigdemont-Millo

En qualsevol cas, Millo va insistir en la seva aposta pel diàleg amb la Generalitat, per això va celebrar que el president català, Carles Puigdemont, hagi acceptat reunir-se amb ell aquest divendres al Palau de la Generalitat. «El diàleg és l'autèntic camí que ens pot conduir a Catalunya a trobar les solucions que donin sortida a aquesta situació de bloqueig en la qual estem com a conseqüència de l'actitud de la Generalitat», va dir Millo, que va demanar separar les discrepàncies sobre pressupostos de la seva aposta pel diàleg.