El barceloní José Alcubierre, supervivent del camp de concentració nazi de Mauthausen, on va passar cinc anys, ha mort a Angulema (França) als 90 anys d'edat.

Segons ha informat el periodista i escriptor Carlos Hernández, que va entrevistar Alcubierre i a d'altres supervivents dels camps nazis amb motiu del llibre 'Los últimos españoles de Mauthausen' (Ediciones B), Alcubierre va morir ahir a França, país que l'any passat li va concedir la Legió d'Honor.

D'acord amb les dades d'Hernández, Alcubierre va arribar al camp de Mauthausen el 1940, als 14 anys d'edat i al costat del seu pare, en el conegut com a "comboi d'Angulema" o "comboi dels 927", l'únic que va arribar amb famílies senceres.

Seria alliberat per les tropes nord-americanes el 5 de maig de 1945.

La família d'Alcubierre, originària de Tardienta (Osca), va emigrar a Barcelona, on el seu germà Miguel Alcubierre va ser destacat dirigent del PSUC i director general de Transports de la Generalitat de Catalunya.

A causa de l'avanç franquista, la família va fugir a França. Un altre dels seus germans va morir al front d'Aragó.

La família va arribar a Mauthausen des d'Angulema. Allà, els nazis van fer baixar del tren als homes i als nois més grans de 14 anys, pel que va entrar al camp amb el seu pare, que moriria temps després al subcamp de Gusen. La resta dels passatgers van ser enviats cap a Espanya amb els menors i les seves mares.

Amb ajuda d'una persona d'un poble pròxim, Alcubierre va aconseguir amagar fotografies realitzades pels nazis que van servir per documentar les atrocitats del camp i van ser utilitzades als judicis de Nuremberg i Dachau.

Després de ser alliberat, es va instal·lar a Angulema.

L'última vegada que va estar a Espanya va ser al maig del 2015, per protagonitzar a Madrid al costat del també deportat Siegfried Meir la presentació del llibre "Los últimos españoles de Mauthausen".