n El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja ha trobat el tercer magistrat que formarà part del tribunal que jutjarà l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau pel procés participatiu del 9-N. Es tracta d'Eduardo Rodríguez Laplaza, magistrat de la sala contenciosa administrativa de la institució, que completarà el tribunal juntament amb el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i el magistrat de la sala civil i penal Carlos Ramos.

El judici per aquesta causa començarà el pròxim 6 de febrer i està previst que duri fins el dia 10 del mateix mes. Barrientos serà el ponent del tribunal i, per tant, qui redactarà la sentència.

El TSJC buscava des del setembre un jutge per al procés penal del 9-N, ja que dels set membres de la sala civil i penal només dos podien formar part del tribunal. De la resta, un d'ells, José Francisco Valls, no en podia formar part perquè va ser l'instructor de la causa; Enric Anglada, Maria Eugènia Alegret i José Carlos Iglesias, tampoc, perquè s'inclouen a la sala d'apel·lacions; i Núria Bassols també en quedava exclosa perquè només s'ocupa de causes civils.

En aquesta context, tercer jutge que completarà el tribunal que jutjarà Mas, Ortega i Rigau, Eduardo Rodríguez, va ingressar a la carrera judicial l'any 2009. La seva primera destinació va ser el jutjat de primera instància i instrucció número 5 de Vic, on hi va exercir entre el juliol del 2009 i el gener del 2011.

Especialista en el contenciós

Posteriorment, i fins l'abril del 2013, va estar destinat al jutjat penal 3 de Manresa. Aleshores, va demanar una comissió de serveis de reforç dels jutjats contenciosos de Barcelona, on hi va ser de l'abril del 2013 al març del 2014. A partir d'aleshores, després d'aconseguir l'especialitat contenciosa, va obtenir una plaça a la sala contenciosa administrativa del TSJC.