12 de gener de 2017
12.01.2017

El jutge De la Mata manté en llibertat Oleguer Pujol

El magistrat denega la petició de la Fiscalia, que demanava presó sense fiança per al fill petit de l'expresident

13.01.2017 | 11:30
Oleguer Pujol, a l´Audiència Nacional

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha decidit mantenir en llibertat provisional Oleguer Pujol Ferrusola, fill petit de l'expresident de la Generalitat, malgrat la petició del fiscal anticorrupció José Grinda, que reclamava presó incondicional per reiteració en el delicte de blanqueig de diners. El jutge, però, li imposa com a mesures cautelars l'obligació de comparèixer quinzenalment al jutjat més pròxim al seu domicili, la retirada del passaport i la prohibició d'abandonar l'Estat. El magistrat argumenta que la Fiscalia només disposa d'indicis sobre la possibilitat que Oleguer Pujol continués blanquejant capitals després de les regularitzacions que va fer els anys 2012 i 2014, i recorda que les circumstàncies des de la obertura del procés "no han canviat".

A la interlocutòria de 14 pàgines que ha fet pública, el jutge manté les acusacions sobre Oleguer Pujol de blanqueig de diners en l'operació de compra de 1.152 oficines del Banc Santander per part de diverses societats. Segons el magistrat, va utilitzar estructures societàries radicades a tercers països com Drago Real State Partners, Drago Capital, Mare Nostrum, Inmovica, Phoenix Life Assurance i Sun Capital Partnerse. Pujol i el seu soci Luis Iglesias haurien rebut 5 milions d'euros en comissions.

El magistrat recorda que la investigació persegueix "la possible implicació dels implicats –entre els que es troba l'investigat- de fets suposadament constitutius de delictes greus (falsedat documental, blanqueig de capitals i delicte contra la hisenda pública)" que fan necessàries les mesures de control sobre Oleguer Pujol i la prohibició que abandoni l'Estat.

Amb tot, la interlocutòria és un dur revés per al fiscal del cas, José Grinda, que després de la compareixença –i contràriament a l'acusació popular de Podem i a l'Advocat de l'Estat- ha sol·licitat presó sense fiança per a Pujol Ferrusola. El jutge assegura que no existeixen elements que denotin risc de fuga i recorda al fiscal que "han transcorregut dos anys i mig des de la incoació de la causa" durant els quals el Fiscal no ha demanat mai presó, i "no s'ha modificat les circumstàncies que ja concorrien al 2014", quan es va obrir la causa.

"No s'aprecien elements nous que permetin afirmar raonablement que en aquest moment concorre un perill nou no valorat, fonamentat i concret de destrucció de fonts de prova i de capacitat d'influència sobre altres investigats o testimonis que no hagi tingut ocasió de desenvolupar durant tot aquest temps", sentenciat el magistrat.

De la Mata també rebat els arguments de la Fiscalia pels que cal posar Oleguer Pujol a presó per evitar que reiteri el delicte de blanqueig de capitals. El magistrat assenyala que malgrat que les operacions de Pujol i la resta d'investigats "han estat opaques" i han tingut com a objecte eludir les obligacions fiscals, "el mer fet que despleguessin activitats opaques no pot justificar la presó provisional".

El jutge també aprofita la interlocutòria per recriminar a Oleguer Pujol i a la resta de la seva família una suposada manca de col·laboració. "Oleguer Pujol Ferrusola, com els seus germans i pare, ha mantingut una actitud processal que ha consistit en no col·laborar, ocultant totes les dades relatives als productes en que van invertir els seus recurs". En tot cas apunta que "la incòmoda però perfectament legítima manca de col·laboració de l'investigat o pot justificar per si mateixa la presó provisional".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema