Oleguer Pujol Ferrusola admetrà avui en la seva declaració a l'Audiència Nacional que va cobrar diversos milions d'euros en negre per fer de mitjancer en una operació de compravenda d'oficines del Banc Santander, però afegirà que ja ha regularitzat els diners amb Hisenda. Segons van informar fonts jurídiques, la defensa d'avui del benjamí dels Pujol per un delicte de blanqueig se centrarà en el fet que els diners que va cobrar per fer de mitjancer en l'operació celebrada el 2007 (uns 2,5 milions d'euros) els va ocultar al seu moment mitjançant una estructura societària internacional, però que després va fer dues regularitzacions fiscals, una de les quals el 2012, i està al dia amb Hisenda.

La seva declaració es produirà després que ahir haguessin comparegut, també com a imputats de blanqueig, els empresaris Javier de la Rosa (fill de l'empresari català del mateix nom) i José María Villalonga pare i fill, que van desvincular tots a Pujol de l'operació afirmant que d'ell no va partir la idea de defraudar, sinó que va ser del seu exsoci Luis Iglesias.

Els empresaris (també estava citada Gabriela de la Rosa, germana de Javier, però no va contestar a les preguntes del jutge) van afirmar que Oleguer Pujol no va intervenir en l'operació, per la qual tots ells van cobrar comissions d'11,5 milions d'euros que després es van repartir i van ocultar al fisc.

Aquests diners van anar a parar, passant abans per dues societats holandeses, a tres empreses de les Illes Verges britàniques vinculades als de la Rosa (Barcem), els Villalonga (Davenport) i a Pujol i Iglesias (Aegle), de manera que cadascun dels quatre va cobrar entre 2,5 i 2,6 milions per haver intercedit en la compravenda.

Aquesta operació va consistir en la venda per part del Santander de 1.152 sucursals per 2.330 milions d'euros a l'empresa Samos, un negoci del qual, segons els empresaris, es van assabentar els Villalonga perquè feia trenta anys que treballava amb el banc en compravendes d'actius immobiliaris.

Així, segons la seva versió, van decidir acudir a Javier de la Rosa per preguntar-li si coneixia algú que hi estigués interessat i aquest últim va avisar Iglesias, que coneixia d'haver treballat tots dos en consultores a Londres.

De la Rosa, va relatar al jutge, va treballar a Merril Lynch a la capital anglesa al mateix temps que Iglesias i Pujol treballaven a Morgan Stanley, i se'n va recordar perquè havien portat una operació de venda de 4.000 pubs semblant a la del Santander.

No obstant això, tant Javier de la Rosa com els Villalonga van negar que Oleguer Pujol fes gestions relacionades amb la compravenda de les oficines bancàries, de la qual cosa es va encarregar Iglesias, que va ser també la persona que els va imposar que canalitzessin els fons a través de les societats holandeses i de les Illes Verges.

D'aquesta manera, els imputats van desvincular a Pujol de l'operativa d'ocultació dels diners al fisc i van atribuïr a Iglesias tant l'ús de l'entramat d'empreses com l'elaboració dels contractes entre les societats que van servir per disfressar els pagaments en negre.

Iglesias, no obstant això, no està imputat en la causa de blanqueig i només se segueix contra ell una investigació per delicte fiscal als jutjats de Plaza de Castilla, en la qual ell al·lega en la seva defensa que és nacional anglès i que no ha de tributar a Espanya.

Tant Javier de la Rosa com els Villalonga van explicar al jutge que ja han regularitzat el diner negre que van cobrar llavors, en el cas del primer fa un any (va dir que va pagar un 67% del que va cobrar, incloent-hi recàrrecs) i dels segons acollint-se a l'amnistia fiscal.

Método 3 cobrava de la policia

L'exdona del detectiu de l'agència Método 3 Julián Peribáñez ha assegurat als Mossos d'Esquadra que tant ell com el seu company Antonio Tamarit cobraven de la policia espanyola per participar en la suposada «Operació Catalunya» fent informes sobre polítics catalans, segons publicava ahir el diari Ara. La dona va denunciar amenaces de Peribáñez després d'entregar una sèrie de correus electrònics i missatges de Whatsapp entre ella i la seva exparella a l'exdirector de l'agència, Francisco Marco, que implicarien els dos exdetectius. Fonts policials han confirmat l'existència d'aquesta denúncia, en què també apareix un home conegut com Bigotes, que és un policia en excedència que hauria fet els pagaments a Peribáñez i Tamarit.

Per la seva banda, en la denúncia de Marco -presentada el setembre- es fa constar que els dos exdetectius cobraven 1.500 euros al mes de mans del Bigotes per fer informes sobre la família Pujol, segons es desprèn de converses gravades entre l'exdona i l'exdirector de l'agència.