n El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ho té clar: «el referèndum serà vinculant perquè el Govern aplicarà el resultat». Així ho va manifestar ahir el líder del govern català en una entrevista a Catalunya Ràdio, en què no va voler desvellar la major part dels seus plans. «La pregunta serà clara i es respondrà amb un sí o no», va afegir.

Abans, però, s'han d'aprovar els pressupostos, ja que Puigdemont va insistir que si no s'aproven els comptes del 2017 la legislatura acabarà i es convocaran eleccions. «El govern no podria continuar per dignitat i coherència democràtica», va defensar després que la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, hagues dit aquesta setmana que el referèndum es pot fer encara que no s'aprovin els comptes.

Puigdemont va deixar clar a la CUP que si torna a vetar el projecte pressupostari, com va fer l'any passat, no serà possible celebrar el referèndum que el Govern preveu convocar com a molt tard per a setembre i, llavors, «aquest govern s'haurà acabat, amb totes les conseqüències».

«No podem enganyar la ciutadania», va remarcar Puigdemont, que va reclamar «responsabilitat» i «coratge» a la CUP perquè no podria seguir governant amb pròrroga pressupostària si no pogués complir els seus compromisos. «No em veig subvertint i violentant el mandat democràtic d'aquesta manera».

La setmana que ve, els consellers del Govern compareixeran davant les diferents comissions parlamentàries per defensar cadascuna de les seccions pressupostàries, abans del ple per a l'aprovació definitiva dels comptes, previst per a principi de febrer.

La CUP va avisar dimecres que les seves posicions estan «molt allunyades» de les del Govern en matèria d'educació en el projecte de pressupostos i va exigir 150 milions d'euros més en aquest àmbit. «Hem superat totes les proves d'estrès, ens falta superar només la prova dels pressupostos», va subratllar Puigdemont, el qual li «consta» que «a la CUP hi ha una posició de voler que els pressupostos tirin endavant».

La resposta de la CUP

Per part seva, la CUP va assegurar que la «via pactada» amb l'Estat espanyol per convocar un referèndum «senzillament no existeix», fet pel qual va instar el Govern català a passar «de les paraules als fets», centrar-se a preparar un referèndum no acordat. La CUP va realitzar aquesta apel·lació en una conferència que van oferir al Museu d'Història de Barcelona el portaveu del secretariat nacional d'aquesta formació, Quim Arrufat, i els diputats Benet Salellas, Anna Gabriel i Eulàlia Reguant.

Amb el lema: «2017: tombem el règim, construïm la República», la CUP també va demanar al president de la Generalitat que «s'impliqui molt més» en la fase final de negociació dels Pressupostos, a fi que aquests puguin tirar endavant.

Pel que fa al procés sobiranista, Anna Gabriel va insistir que el referèndum és el millor instrument «per dirimir el conflicte democràtic que tenim amb l'Estat espanyol» i decidir si el poble català vol la independència.