En una reunió de més de quatre hores, el Departament d'Ensenyament i els Sindicats van pactar incorporar 5.500 docents més per al curs vinent. D'aquests, 4.703 s'incorporaran als centres l'1 de setembre, 300 corresponen als docents que podran cobrar el juliol si han treballat més de sis mesos i 497 corresponen als substituts.

Amb aquest increment, el Departament accepta reduir una hora lectiva als docents, i es compromet a revisar la segona hora lectiva, que reivindiquen els professors, en el pressupost del 2018 en funció de la disponibilitat pressupostària. L'acord s'ha de ratificar la setmana vinent però obra la porta a desconvocar la vaga que els sindicats volien fer el 9 de febrer.

En aquest futur pacte, sindicats i Departament hauran d'acordar a què es destinen concretament aquests docents. El director general de Professorat, Ignasi Garcia Plata, va explicar que aproximadament 2.800 o 3.000 podrien ser els necessaris per cobrir l'hora lectiva que recuperen els mestres i la resta seria per fer millores educatives, com ara desdoblament, reduccions de ràtio o increment de personal en els centres d'alta complexitat.

Garcia Plata va valorar positivament l'acord i va assegurar que els 140 milions d'euros que suma el pressupost del Departament és una «injecció» de recursos que ha d'aportar més «qualitat i satisfacció» a la comunitat educativa. Ho va marcar com a «bon camí d'inici d'increment de pressupost a l'escola pública» que és la voluntat del Departament.

Des dels sindicats, es mostren satisfets de l'acord en què s'ha arribat. En nom de tots els sindicats presents a la mesa, Ramon Font va assegurar que la situació a l'ensenyament «està remuntant» i que demostra que la convocatòria de vaga per la setmana vinent de la vaga s'ha fet al moment «oportú». Font va reconèixer que «no passa cada curs» que es creïn 4.714 dotacions a l'ensenyament públic i per això, obre la porta a desconvocar la mobilització si així ho decideixen les diferents organitzacions convocants.

Font, de cara a propers cursos, confia en poder negociar aquesta segona hora lectiva que reclamen els sindicats i per tant, fer créixer l'oferta de places docents per a joves mestres i professors en termes similars a la d'aquest any perquè encara hi ha creixement d'alumnat.

La consellera, Meritxell Ruiz, va reconèixer el pacte com a «molt bon acord» per tal de millorar l'ensenyament a Catalunya i ho va qualificar de «bona base» perquè els pressupostos tirin endavant. És una «bona notícia» va afegir Ruiz, perquè dota de més recursos els centres per atendre l'alumnat.