El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata investiga en una peça separada la procedència d'un "pendrive" incorporat per la Policia al cas Pujol amb informació que va servir a la UDEF per elaborar un informe incriminatori sobre Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, el jutge ja ha pres declaració dins d'aquesta peça al qual fora cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) fins a l'abril de l'any passat, Manuel Vázquez; a l'inspector en cap Bonifacio Díaz Sevillano, que va estar adscrit a la Direcció Adjunta Operativa (DAO), i a un altre inspector en cap del cas Pujol.

En aquestes compareixences, Vázquez va afirmar a De la Mata que Díaz li va lliurar el "pendrive" i aquest últim va assegurar en seu judicial que a ell li ho havia donat Eugenio Pino, que va ser director Adjunt Operatiu (és a dir, número dos de la Policia) fins al juny de l'any passat i que podria ser citat a declarar.

En un principi, la Policia va sostenir que aquell disc dur provenia del Jutjat d'Instrucció 14 de Barcelona, on s'investiga a l'agència de detectius Método 3, però el jutge no va donar credibilitat a aquestes explicacions i per això va obrir, a final de l'any passat, una peça separada, el caràcter secret de la qual ha aixecat ara.

A partir d'aquest "pendrive", l'agent de la UDEF encarregat del cas Pujol (fins a fa unes quantes setmanes sol un policia portava el cas, segons les mateixes fonts) va elaborar l'octubre passat un informe, publicat per ABC, en el que afirma que des que la justícia l'investiga el més gran dels Pujol i la seva parella han sostret 4,4 milions d'euros a la justícia.

Ara, el jutge intenta descobrir si l'origen de les dades usats per a aquest informe és legal, ja que, d'altra manera, es podria produir la nul·litat de part del cas Pujol.

El diari El Mundo publica avui part dels interrogatoris practicats pel jutge i la fiscal del cas en els quals es queixen de la falta de claredat de les explicacions dels policies.

"Tot és difús", lamenta la fiscal Belén Suárez, qui pregunta sense obtenir resposta: "Per què ningú ens pot dir on està aquesta informació? Per què no està incorporada a la base de dades que fan servir vostès?".

Els dubtes del jutge i de la fiscal mantenen part de la informació subministrada per la Policia fora de la causa, en la que no obren les notes de les quals va informar ahir el mateix diari en les que s'acusa el CNI de protegir Jordi Pujol a canvi del seu silenci sobre els diners que el rei Joan Carles tindria a Suïssa.

Precisament, la Direcció General de la Policia va obrir la setmana passada una investigació interna després que un comissari fora gravat parlant d'un suposat pla de xantatge a la Corona i al CNI per part de determinats policies.

En aquestes gravacions es parla en concret de Eugenio Pino i del comissari jubilat José Villarejo, que actuarien per eludir les seves possibles responsabilitats penals en el cas del petit Nicolás.

El PSOE, a través de la presidenta de la Comissió de Justícia, Margarita Robles, ja ha demanat a Interior mesures urgents si es confirma que hi ha policies que actuen "fora de control".