El comissari Marcelino Martín-Blas va negar ahir haver tingut en el seu poder un «pendrive» amb informació sobre els Pujol i que l'hi hagués proporcionat l'entorn de l'agència de detectius Método 3, de manera que tampoc l'hi va poder facilitar a Eugenio Pino, exnúmero 2 de la Policia Nacional.

Així, en la seva declaració ahir davant del jutge del cas Pujol, José de la Mata, aquest comissari, que va ser responsable d'Assumptes Interns, va oferir una versió totalment contradictòria a la que va donar l'exdirector adjunt operatiu (DAO) de la Policia, que dijous va assegurar que aquest dispositiu l'hi va donar Martín-Blas i que provenia de l'entorn de Método 3.

Martín-Blas va destacar que ell mai no ha investigat els Pujol, l'únic que va fer amb certa relació amb aquest cas va ser una investigació a Método 3 perquè hi havia dos policies, van informar fonts presents en la declaració. Davant d'aquestes discrepàncies, Martín-Blas va dir al jutge que creu que la versió de Pino respon a l'animadversió que sent cap a ell per haver demanat la seva imputació i la del comissari José Villarejo en la peça separada del cas Nicolás que investiga la gravació entre agents del CNI i Policia Nacional.

Pino va dir dijous que va tenir a les seves mans el dispositiu però que no en va arribar a veure el contingut, per això no sabia si les dades provenien del registre que es va fer a les seves oficines en el marc de la coneguda com a operació Catalunya o de filtracions de la pròpia Método. A més, va afegir que no el va poder obrir perquè estava encriptat, per la qual cosa el va tornar a Martín-Blas, després de la qual aquest últim va enviar una còpia a la Fiscalia Anticorrupció i a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF).

De la Mata va cridar a declarar tots dos aquesta setmana després que el passat dia 6 el cap de la UDEF, Manuel García Catalán, li lliurés un altre «pendrive» que, segons va assegurar, l'hi havia donat un inspector que el va trobar «ordenant calaixos». A l'octubre del 2016, la UDEF va presentar al jutge un informe contra Jordi Pujol Ferrusola, fill de l'expresident català, basat també en un «pendrive», la procedència del qual investiga De la Mata en una peça separada i és sobre el qual han declarat ara tant Pino com Martín-Blas.

Dimarts es va procedir a l'obertura del segon dispositiu de memòria davant les parts i els 868 arxius que conté es compararan amb els 1.806 del CD que es va adjuntar a l'abril a l'informe policial amb el contingut del primer llapis de memòria. Els arxius dels dos dispositius que figuren en l'acta d'obertura del «pendrive» coincideixen en nom, mida i data de creació, i podrien ser els mateixos, encara que aquest aspecte l'haurà de confirmar la policia científica.