L´alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la de l´Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i la de Sant Cugat del Vallès, Mercè Conesa, han assegurat aquest dimecres que faran "tot el possible" per evitar que el bus transfòbic d´Hazte Oír circuli per Catalunya. En declaracions a Rac1, Colau ha assenyalat que l´Ajuntament de la capital catalana està en coordinació amb la Generalitat, Fiscalia i altres municipis per "utilitzar les eines legals més útils", des d'ordenances municipals en matèria de convivència i publicitat fins a la llei catalana, per impedir aquesta campanya.

L´alcaldessa de Barcelona ha reiterat que la llibertat d´expressió té límits. "Quan s'utilitza per qüestionar la democràcia, els drets fonamentals i la llibertat i dignitat humana, la llibertat d'expressió té uns límits", ha dit Colau, que ha afegit que aquest cas és "especialment greu" perquè es tracta d´infants.

Així mateix, l´alcaldessa de la capital catalana ha destacat que "el més important no és la quantia de la sanció que es pot imposar al bus sinó el debat que s´està generant". En aquest sentit, l´alcaldessa ha assenyalat que es pots aprofitar la polèmica per fer aquest debat ja que "segons la llei, està prohibit discriminar per qüestions de gènere però a la pràctica, a la nostra societat, encara ho veiem".

Per la seva banda, Marín ha assenyalat que espera que es pugui aturar aquesta campanya perquè "no té cap sentit" i "només està generat conflicte". L´alcaldessa de l´Hospitalet de Llobregat ha avisat que si arriba l´autobús aplicaran la llei "en la seva màxima expressió". "Totes les institucions hem de dir clarament que estem en contra d'aquestes pràctiques i confio que el sentit comú s'imposi i que aquesta gent no pugui fer aquesta activitat". "No els hi posarem fàcil", ha afegit.

Marín ha insistit que s´està parlant de drets d´infants que s´han aconseguit "amb molt d´esforç" i avui, ha dit, "no és un tema que està en debat a la societat". "Crec que hi ha una posició pràcticament unànime i només un grup molt minoritari que pensa així", ha afirmat.

Conesa ha explicat que aquesta campanya d´Hazte Oír contravé l'ordenança del municipi que prohibeix la publicitat discriminatòria per motius religiosos o sexuals i no acceptaran "missatges que discriminin col·lectius". L´alcaldessa de Sant Cugat del Vallès també ha defensat que la llibertat d´expressió "té el límit dels drets fonamentals" i ha destacat que Sant Cugat "està fent una aposta molt gran per fer educació a l'escola i prevenir el bullying per causes com la transfòbia".