Junts pel Sí va presentar ahir una proposta de modificació del reglament del Parlament català que, si s'aprova, permetrà fer una tramitació exprés de les lleis de desconnexió si es presenten com a proposició de llei.

És un dels escenaris que JxSí planteja perquè la coneguda com a llei de transitorietat s'aprovi de forma ràpida i molt a prop temporalment de la convocatòria del referèndum, tot això per blindar-la d'impugnacions per part del Govern central.

JxSí va registrar una proposta per canviar el reglament de la cambra catalana «amb caràcter d'urgència».

Una de les propostes és afegir un nou punt a l'article 135 que, si s'aprova, permetrà que una proposició de llei sigui tramitada directament en lectura única només amb la petició d'un grup parlamentari i d'acord amb la Junta de Portaveus, cosa que hauria d'acordar també el ple del Parlament.

La Mesa del Parlament va admetre a tràmit de forma «condicionada» la proposta de Junts pel Sí, de manera que aquest grup haurà de presentar un escrit aclaridor que inclogui la creació d'una ponència conjunta, mentre l'oposició ha denunciat les seves «argúcies».

En la seva reunió d'ahir, la Mesa va fer una admissió a tràmit «condicionada» de la proposta de Junts pel Sí, amb els vots a favor d'aquest grup, mentre que Ciutadans, PSC i Catalunya Sí que es Pot han votat en contra de la tramitació, van explicar diferents fonts parlamentàries.

Segons els partits de l'oposició, els lletrats van emetre un «informe verbal negatiu» sobre la proposta de JxSí que preveia un procediment exprés de modificació, ja que d'acord amb el mateix reglament de la cambra la seva reforma ha de fer-se de forma obligatòria a través d'una ponència conjunta en aquest cas concret, ja que afecta l'aprovació de lleis.

Amb aquesta admissió a tràmit condicionada, JxSí haurà de presentar en el termini d'una setmana un escrit aclaridor que inclogui la creació d'aquesta ponència conjunta, sense entrar ara en les esmenes o al·legacions, que serien presentades a posteriori si es constitueix la ponència conjunta.

«Atropellament intolerable»

Els grups parlamentaris de l'oposició a Catalunya van expressar en bloc el seu rebuig als plans de Junts pel Sí per tramitar al Parlament la «desconnexió express».

Segons l'oposició, els lletrats del Parlament van emetre un «informe verbal negatiu» sobre la proposta de JxSí, ja que d'acord amb el propi reglament de la cambra la seva reforma ha de fer-se de forma obligatòria a través d'una ponència conjunta en aquest cas concret, ja que afecta l'aprovació de lleis.

El secretari segon de la Mesa, el socialista David Pérez, va mostrar la seva indignació davant «l'atropellament intolerable» per l'admissió a tràmit de la proposta de JxSí i va denunciar la «utilització descarada dels procediments del Parlament».

El portaveu adjunt de Ciutadans (Cs) al Parlament, Fernando de Páramo, va acusar JxSí de voler fer «un reglament a mida per fer el que els doni la gana, per poder fer trampes».

Cs, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC es plantegen demanar a la Mesa que reconsideri l'admissió a tràmit d'aquesta reforma.

El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, va qualificar «d'inadequat» tant la manera com JxSí va plantejar la seva proposta com el contingut d'aquesta, ja que creu que mitjançant aquesta reforma hi ha drets dels diputats que «estan en joc».

Tant o més crític es va mostrar el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que va opinar que la proposta de JxSí és una «burla» als ciutadans i una «degradació parlamentària».

El portaveu parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, va advertir que activaran mecanismes legals davant els «trilers» sobiranistes si finalment canvien el reglament del Parlament.

En canvi, el portaveu adjunt de Junts pel Sí al Parlament, Roger Torrent, va considerar «sorprenent» el rebuig de l'oposició a «igualar en drets» Parlament i Govern, perquè els grups parlamentaris també puguin demanar que una llei es tramiti per lectura única.