Jordi Montull, mà dreta de Fèlix Millet al capdavant del Palau de la Música, va explicar ahir que les comissions que, segons assegura, CDC cobrava de la constructora Ferrovial eren inicialment del 3%, però es van elevar al 4% perquè el partit «volia més diners».

Montull, el primer dels acusats que ahir va declarar en el judici pel saqueig del Palau de la Música, va ratificar la seva versió segons la qual CDC es va finançar il·legalment a través de l'entitat cultural a canvi de garantir a Ferrovial l'adjudicació d'obres públiques com la Ciutat de la Justícia o la línia 9 del metro.

L'exresponsable del Palau de la Música, que només va acceptar declarar al fiscal Anticorrupció i a la seva defensa, va aclarir abans de l'interrogatori que ratificava totes les revelacions expressades dimecres per la seva filla Gemma, que va delatar CDC per finançar-se il·legalment a través de l'entitat, i també aquells detalls que aquesta va afirmar que coneixia a través del seu pare.

Com ja va confessar dimecres Millet, les comissions que Ferrovial pagava presumptament eren inicialment del 3% sobre el volum de l'obra adjudicada i posteriorment del 4%, que es repartien en una proporció del 2,5% per a CDC i la resta per als saquejadors confessos del Palau de la Música.

«Per què van pujar després al 4%, pel cost de la vida?», va preguntar el fiscal, a la qual cosa Montull va contestar: «no, perquè CDC volia més diners».

Segons va relatar l'acusat, en un principi era Millet el que mantenia contacte amb l'extresorer de CDC Carles Torrent, mort el 2005, una persona que Montull va dir no sabia quin càrrec tenia en el partit nacionalista, perquè per a ell era «el recader».

Quan Daniel Osàcar va succeir Torrent al capdavant de la tresoreria de CDC, va ser Montull l'encarregat de fer arribar les comissions pagades per Ferrovial en metàl·lic: «jo tenia els diners en un sobre a punt, ell venia, comptava els diners, els recollia i se'ls emportava», va detallar l'exresponsable del Palau de la Música.

Montull va dir que desconeixia amb quins càrrecs de CDC conversava Millet sobre el pagament de comissions, més enllà dels tresorers, i va admetre que després de la mort de Torrent va assistir al costat de l'exresponsable del Palau a una reunió en un hotel de Barcelona amb l'exconseller de Justícia i diputat de JxSí Germà Gordó i l'exdiputat convergent Jaume Camps, inicialment imputat en el cas però que va quedar exculpat per prescripció.

No obstant això, Montull va dir que en aquesta reunió amb càrrecs de la formació convergent «no es va parlar de diners», sinó de política i de futbol, «potser perquè jo estava davant», va apuntar.

L'acusat va afegir, com dimecres va fer la seva filla, que CDC els feia arribar factures falses per justificar pagaments de comissions il·lícites de la constructora Ferrovial, quan així li ho va demanar Millet per defensar-se de dues investigacions que els havia obert l'Agència Tributària pels nombrosos reintegraments en efectiu.

També Montull es va desvincular dels convenis de col·laboració que la fundació Trias Fargas, afí a CDC, va signar amb el Palau de la Música per vehicular el pagament de comissions, adduint que aquests acords «els va fer el senyor Millet», encara que posteriorment va ser conscient de quin era el seu fi: «ho vaig saber després, quan Osàcar va venir a cobrar».

L'acusat va reconèixer a més un quadre de comptes del 2008 que figura entre la documentació confiscada al Palau de la Música i que, segons va assenyalar dimecres Gemma Montull, detallava el circuit per al pagament de comissions a CDC i als exresponsables de l'entitat cultural pel seu paper d'intermediació.

A diferència del manifestat per Millet i la seva filla Gemma, Montull va explicar que una part del percentatge de les comissions que ells es quedaven també els destinaven a pagar grans actuacions del Palau, per això les inicials de la columna G.P.O. -que la seva filla va assenyalar incloïa la suma que es quedaven els exresponsables del Palau- signifiquessin, segons la seva versió, «grans promocions orquestrals».

Respecte al taló de prop de 70.000 euros que l'exlíder de l'extint Partit per la Independència Àngel Colom va rebre presumptament de l'expresident del Palau, Montull va dir no saber res: «el senyor Millet era molt senyor Millet, era molt seu, feia coses que jo no sabia».

D'una altra banda, Montull va contradir Millet, que dimecres va afirmar que les seves donacions a Esteve Escuer, líder de CDC a l'Ametlla del Vallès per a una campanya electoral de les municipals, eren de la seva butxaca i, preguntat pel fiscal, va esbossar un gest irònic i va contestar amb un lacònic «sí» que aquests diners també procedien del Palau de la Música.

En la línia de defensa de la seva filla Gemma, Jordi Montull va defensar que aquesta no tenia «cap capacitació» per actuar mentre era directora financera del Palau, atès que «l'únic que manava era Millet», i va insistir que ella no es va quedar ni un sol euro de l'espoliació. Montull, com ja va fer en la seva carta de confessió lliurada al jutjat el 2009, va reconèixer que va desviar fons del Palau per a despeses particulars, incloses obres a casa seva i també en les de l'habitatge de la seva filla, encara que aquesta no era conscient de qui pagava les factures.