La fiscal Ana Cuenca va oferir ahir una rebaixa en la petició de pena a l'exconseller d'Economia de la Generalitat Macià Alavedra i a tres acusats més del judici Pretòria si reconeixen els fets i paguen una multa, encara que per a alguns estarà subjecte a la seva declaració.

Cuenca va anunciar l'acord al tribunal de la secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional en la primera sessió del judici del cas Pretòria de corrupció urbanística, que va operar entre 2001 i 2009 als municipis catalans de Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres.

En el cas d'Alavedra i de Manuel Carrillo, acusat d'un delicte de suborn per presumptament subornar a l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, la Fiscalia vol que se'ls interrogui primer i depenent de la seva declaració es procediria a modificar la pena a l'hora d'elevar les seves conclusions a definitives.

En el cas d'Alavedra -considerat home de confiança de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol- la petició inicial de la fiscalia és de sis anys i deu mesos de presó i 10,3 milions d'euros de multa per blanqueig de capitals i tràfic d'influències en la requalificació dels terrenys de les operacions urbanístiques de Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. En funció de la seva declaració, la fiscalia podria rebaixar la petició de condemna.

La fiscal va proposar un acord també amb l'empresari Manuel Carrillo, acusat de suborn perquè se li adjudiqués el contracte de la neteja de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. En la seva qualificació, la fiscal reclama per al responsable de Limasa tres anys de presó i poc més de 19.400 euros de multa, una petició que es podria modificar si Carrillo reconeix els fets.

Segons el relat de la fiscalia, l'any 2009 Carrillo s'hauria beneficiat de l'amistat amb l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, perquè aquest manipulés el concurs per a l'adjudicació del contracte de la neteja del consistori, i que aquest recaigués sobre Limasa tot i que no hagués presentat la millor oferta.

Els que ja han quedat eximits de comparèixer a la vista són Glòria Torres i Philip Mc Mahan, després d'haver reconegut ahir que van contribuir a l'«ocultació i reinversió» de quantitats milionàries que va percebre Alavedra a través d'un complex entramat de societats opaques.

Tots dos van acceptar l'acord dels seus advocats defensors amb la fiscal de ser condemnats a sis mesos de presó amb multes respectivament de 315.000 euros, que la primera ja ha abonat, i de 2,6 milions d'euros o arrest substitutori per al segon.

Inicialment, la fiscal demanava per a Philip Mc Mahan 3 anys i mig de presó i per a Glòria Torres 2 anys i mig de presó. Després de l'acord, la fiscalia consideraria que el delicte de blanqueig de capitals del que se'ls acusa seria un delicte únic i no continuat en el temps.

La majoria dels advocats dels acusats van demanar a la Sala que els seus representats puguin absentar-se del judici en les sessions «que no tinguin connexió directa amb la seva defensa» a causa del cost econòmic que els suposa traslladar-se des de Catalunya fins a la seu de l'Audiència a San Fernando de Henares (Madrid). La Sala va obligar a tots els acusats a assistir al judici fins al moment que prestin declaració i després anirà resolent les peticions concretes per absentar-se de la vista.

El judici es reprendrà avui amb les declaracions dels acusats. Entre els processats hi ha també l'exdiputat català pel PSC Luis Andrés García «Luigi», considerat per la fiscal el «facilitador» de la trama, a més de l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz i l'antic responsable de l'àrea d'Urbanisme d'aquest municipi Manuel Dobarco, tots dos del PSC.