El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va considerar que «allò que la justícia espanyola acaba de condemnar, ho indultarà el poble de Catalunya votant en el referèndum que sense cap mena de dubte se celebrarà aquest any», en relació amb la sentència condemnatòria contra l'expresident Artur Mas.

A la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, Puigdemont va comparèixer després de la sentència contra l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, condemnats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb la inhabilitació de càrrec públic per desobeir en la consulta del 9-N.

Flanquejat pel vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, i amb molts altres consellers del seu Govern presents, Puigdemont va opinar que la sentència era «esperada, però no per això menys greu», ja que «condemna en un procés penal electes democràtics que no van cometre cap altre crim que el d'intentar escoltar la veu dels ciutadans i permetre que s'expressessin».

«Avui ens sentim tots condemnats, no només els que van anar a votar Sí (el 9-N), sinó qualsevol de les altres opcions», va subratllar: «Tenim ganes de deixar clar que allò que la justícia espanyola acaba de condemnar, ho indultarà el poble català votant en el referèndum que sense cap mena de dubte se celebrarà aquest any».

Puigdemont va reiterar que «res del que pot desprendre's de la sentència ens fa replantejar res, més aviat al contrari, ens anima a continuar seguir donant la resposta a través de les urnes, aquí on l'altra part del conflicte no posa diàleg ni propostes, sinó que s'entossudeix en querelles, judicis i sentències».

«Ho tornaria a fer»

Recalcant que ell «ho tornaria a fer», el president català va estar preguntat sobre si aquesta sentència podria obstaculitzar el diàleg amb el Govern de Mariano Rajoy. «Per poder saber si la sentència afecta o no el diàleg, hi hauria d'haver diàleg, i precisament no n'hi ha», va lamentar.

El mandatari va avisar que «o hi ha proposta política o no hi haurà solució», ja que «per la via dels tribunals o altres vies, algunes que hem sentit amb força els últims dies, no només no hi haurà solució política, sinó que s'envia un missatge que no es vol aquesta solució política». «Ens agradaria que hi hagués diàleg, nosaltres estem asseguts a la taula del diàleg, volem parlar de tot i no posarem cap condició al Govern. Només li demanem que no ens la posi a nosaltres. O parlem o parlem. I Europa s'adona que fa falta parlar sobre bases polítiques. Però sentències condemnatòries no ajuden gaire», va admetre el president de la Generalitat.

Sobre l'advertència del PP a Puigdemont i Junqueras que «prenguin nota» perquè la sentència demostra que «qui la fa, la paga», com va dir ahir Xavier García Albiol, el president va dir que «a cada obstacle» l'independentisme surt «reforçat», de manera que «cap sentència ni cap declaració de dirigents ens farà desdir d'allò compromès davant Parlament i poble català».

Puigdemont va lamentar d'altra banda que «l'Estat de Dret ha de garantir que tots els ciutadans són iguals davant la llei i tristament això no està passant a Espanya», on la sentència contra Mas, Ortega i Rigau demostra que «no hi ha igualtat dels ciutadans davant la llei».